26.04.2012.

Šā gada pirmajā ceturksnī pārkraujot 9,48 miljonus tonnu kravu jeb 25% no kopumā reģionā pārkrautā kravu apjoma, Rīgas osta ir kļuvusi par pārliecinošu līderi starp Baltijas valstu ostām. Jāatzīmē, ka Rīgas osta ieņem arī trešo vietu pēc pārkrauto kravu apjoma starp četrpadsmit Baltijas jūras austrumu krasta ostām.

Kopumā Baltijas valstu jūras ostās – Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Klaipēdā, Būtiņģē un Tallinā – gada pirmajos trīs mēnešos pārkrauts 38,4 miljoni tonnu kravas, kas ir par 5,8% vairāk nekā 2011. gada pārskata periodā. Vērtējot valsts kontekstā – Latvija ir lielākā jūras kravu pārvadātāja starp Baltijas valstīm ar strauji pieaugošu dinamiku: Rīgā šogad kravu apjoms attiecībā pret iepriekšējā gada pārskata periodu palielinājies par 23,6% (9,48 milj.tonnu), Liepājā par 42,9% (1,7 milj.tonnu), bet Ventspilī par 19,1% (8,56 milj.tonnu). Kopumā Latvijas ostās šogad pārkrauts 19,72 miljoni tonnu, kas ir puse no kopējā reģiona kravu apgrozījuma. Jāatzīmē, ka Tallinā un Klaipēdā kravu apgrozījums atbilstošajā pārskata periodā pret iepriekšējo gadu, samazinājies vidēji par 9% katrā.

Lai arī visas reģiona ostas ir multifunkcionālas, to darbības rādītāji 2012. gada 1. ceturksnī apstiprina arī zināmu pēdējos gados izveidojušos ostu „specializāciju” - Rīga ir lielākā reģiona beramkravu osta (41% no kopapjoma), Tallina ir vadošā osta lejamkravu segmentā (32% no kopapjoma), bet Klaipēda ir lielākā ģenerālkravu apstrādes osta (37% no kopapjoma).

Rīgas ostas aktivitātes pieaugums skaidrojams ar infrastruktūras uzlabošanu un kuģu ceļu padziļināšanu, kas dod iespēju Rīgas ostā ienākt arvien lielākiem kuģiem un būtiski uzlabo Rīgas ostas konkurētspēju. Par to liecina arī ienākušo kuģu skaits, kuru kravnesība ir lielāka par 40 000 GT. Šogad šādi kuģi sastāda trešo daļu no visiem ienākušajiem kuģiem, bet pagājušā gada atbilstošajā periodā šādas kravnesības kuģi bija tikai 3.

Rīgas brīvostā 2012. gada pirmajos trīs mēnešos ir ienākuši 928 tirdzniecības kuģi. Kuģu skaits pārskata periodā ir palielinājies par 6%, kā arī vienlaikus par 9% pieaudzis kuģu kopējais GT.

2012.g. 1. ceturksnī orientējoši 81% no visām ostā pārkrautajām kravām ir tranzīta kravas. Ar kuģiem no ostas tika nosūtīts 8,4 milj. tonnu, savukārt ostā tika saņemts 1,1 milj. tonnu kravas.