02.12.2013.

Noslēdzies Rīgas brīvostas pārvaldes organizētais skolēnu radošo darbu konkurss "Osta pilsētai IV", kurā visaugstāko žūrijas atzinību izpelnījās Valmieras skolēnu darbs par Rīgas brīvostas lomu valsts un pilsētas ekonomiskajos procesos.

 

Pirmo vietu konkursā “Osta pilsētai IV” ieguva Valmieras Valsts ģimnāzijas 12.klases skolēni - Toms Jānis Eglītis un Ivars Kalējs, kuri konkursa finālā iepazīstināja klātesošos ar savu darbu "Dzintari Rīgas brīvostā", tuvāk aplūkojot Rīgas brīvostas infrastruktūras attīstību, Rīgas brīvostas akvatorijas padziļināšanas nozīmi, dzelzceļa un ceļu nozīmi Rīgas brīvostas darbībā.

Otro vietu izcīnīja Agate Grīna no Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas un Kārlis Jonāss no Hanzas vidusskolas, kuri nāca klajā ar idejām, kā uzlabot ostas tehnisko aprīkojumu un iekārtu stāvokli, kā arī piedāvājot noteikt izdevīgākus nomas nosacījumus jaunajiem uzņēmumiem. Godalgoto trešo vietu ieguva Lauma Veidemane un Dāvis Freidenfelds no Rīgas 25. vidusskolas, iepazīstinot ar priekšlikumiem, kā vislabāk ietaupīt energoresursus.

"Liels prieks, ka pirmo reizi konkursa vēsturē šogad darbus varēja iesniegt jaunieši no visiem Latvijas reģioniem, ne tikai galvaspilsētas. Jāatzīst, ka visi darbi ir vērtīgi un idejām bagāti un, iespējams, rosinās jaunas diskusijas arī par ostas darbības pilnveidošanu. Arī žūrija debatēs pavadīja neierasti ilgu laiku, domas un viedokļi dalījās, taču par pārliecinošu uzvarētāju šajā konkursā tomēr kļuva tieši Valmieras skolēnu komanda," izteicās konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs un Rīgas brīvostas valdes loceklis Ivars Jakovels.

"Šī konkursa finālisti jau pavisam drīz kļūs par studentiem, tieši tāpēc šis ir īstais laiks izdarīt izvēli par sev atbilstošu mācību programmu. Vai tā būtu loģistika, vai studijas Jūras akadēmijā - galvenais esiet gatavi raudzīties nākotnē un arī turpmāk būt tikpat drošiem un pārliecinātiem kā sevi parādījāt konkursa finālā," izteicās žūrijas loceklis un Latvijas Jūras akadēmijas rektors Jānis Bērziņš. Atzinīgus vārdus pauda arī ekonomikas doktore, RTU inženierekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Inga Lapiņa, paužot prieku, konkursā redzēt tik daudz aktīvu un inteliģentu skolēnu.

"Pat, ja pirms darbu aizstāvēšanās vēl valdīja zināms satraukums, tad darbu prezentāciju laikā tas tika ļoti prasmīgi noslēpts. Tā kā nākošais lielais solis izdarāms tieši studiju virziena izvēlē, tad no savas pieredzes iesaku izvēlēties studēt to, kas pašiem patīk. Jo, ja patiks tas ko studējat, tad panākumi un viss pārējais nāks viegli un raiti," izteicās pirmā konkursa “Osta pilsētai” uzvarētāja un žūrijas komisijas locekle Anete Zvaigzne.

Konkurss "Osta pilsētai" norisinājās ceturto reizi, aicinot jauniešus no visas Latvijas sniegt savas idejas Rīgas brīvostas attīstībai. Konkursa galvenais mērķis ir veicināt Latvijas skolēnu interesi par eksaktajām zinātnēm, kā arī stimulēt jaunu teorētisko zināšanu apguvi un to praktisko pielietošanu, tostarp attīstot prasmes pasniegt un konstruktīvi aizstāvēt savu viedokli.

Konkurss norisinājās divās kārtās. Pirmajā kārtā skolēni iesniedza rakstu darbus par dažādām ar ostu saistītām tēmām. Savukārt finālā, kas notika ceturtdien, bija piecu komandu sacensība, kurā labāko darbu autori sacentās klātienē, uz vietas aizstāvot savus radošos priekšlikumus. Konkursa finālistu darbus vērtēja konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs Ivars Jakovels, ekonomikas doktore, RTU inženierekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Inga Lapiņa , Latvijas Jūras akadēmijas rektors Jānis Bērziņš, kā arī pirmā konkursa "Osta pilsētai" uzvarētāja Anete Zvaigzne.

Izglītojošo konkursu ciklu "Osta pilsētai" Rīgas brīvostas pārvalde uzsāka 2012.gada pavasarī. Kopumā notikuši jau četri konkursi – divi, kuros savas radošākās idejas aizstāvēja studenti, bet divi– kurā piedalījās vecāko klašu skolēni. Šajos gados skolēnu un studentu iesniegto darbu vidū aplūkoti gan priekšlikumi, kā izmantot integrēto mārketingu ostas komunikācijas attīstībai, gan, kā, piešķirot otro elpu ledlauzim “Varma”, būtu iespējams to izveidot par interesantu rīdzinieku un pilsētas viesu apskates objektu, kā arī citas interesantas idejas. Pagājušā gada skolēnu konkursā pirmo vietu izcīnīja Rīgas 25.vidusskolas skolnieces Kristiana Millere un Kristīne Marija Trepša ar darbu “Rīgas Brīvostas loma valsts vēsturiskajos procesos”. Kopumā dalībai visos "Osta pilsētai" konkursos pieteikušies jau vairāk kā 300 skolēnu un studentu.