14.01.2014.

Trešdien, 15.janvārī plkst. 11.00 Rīgas brīvostas kapteiņdienestā, Meldru ielā 5a notiks jaunā Rīgas brīvostas pārvaldes loču kuģa Dina iesvētības.

 Rīgas brīvosta pēdējo gadu laikā aizvien pārliecinošāk nostiprina savas līdera pozīcijas starp Baltijas valstu ostām, kas ir rezultāts veiksmīgai Rīgas brīvostas Attīstības programmas 2009-2018 realizācijai. Līdz šim attīstības ietvaros īstenotie infrastruktūras projekti ir veicinājuši uzņēmējdarbības aktivitāšu attīstītību un kravu apjoma kāpināšanas pasākumiem vainagojoties panākumiem, RBP ir jādomā ne tikai par iesākto un plānoto infrastruktūras projektu turpmāku realizāciju, bet arī par sniegtā servisa uzlabošanu. Lai veicinātu kuģu apkalpošanas ātrumu, kā arī, lai uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti un īpaši drošību, RBP valde ir lēmusi papildināt Rīgas brīvostas floti ar jaunu loču kuģi „DINA”. Jaunā loču kuģa prezentācija un kristības norisināsies trešdien, 15.janvārī plkst. 11.00 Rīgas brīvostas kapteiņdienestā, Meldru ielā 5a. Plānots, ka pasākumā piedalīsies RB valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks un Rīgas brīvostas valdes locekļi.

 

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus, kas vēlas piedalīties pasākumā, līdz plkst. 09.30 pie Rātsnama (RTU pusē) gaidīs mikroautobuss.

 

Loču kuteris „DINA” – jūras alumīnija korpusa loču kuteris, komfortabli aprīkots ar visu nepieciešamo drošības aprīkojumu kuģa apkalpei, astoņu Rīgas ostas loču nogādei uz/no kuģiem Rīgas jūras līcī un ostas akvatorijā. Kuģa korpusa forma nodrošina kutera minimālo šūpošanos pie maksimālā kuģa ātruma vētrainā jūrā, kā arī minimālu ūdens uzņemšanu uz klāja. Veiksmīga korpusa konstrukcija, kuģa modeļa izmēģinājuma rezultāti, kuģa būvētāja pieredze un zināšanas pierāda kuģa ekonomiskumu un manevrēšanas spējas, ko nodrošina divu dzinēju darbība ar fiksētās kāpes propelleriem.

 

Kuģa būvi veica AS Baltic Workboats, Nasvā, Igaunijā.

 

Kuģa ķīļa ielikšanas datums 2013.gada 7.februāris.

 

Kuģa nolaišana ūdenī – 2013.gada 31.oktobrī.

 

Kuģa garums – 19,7 metri; platums 5,1 m; 2 VOLVO-PENTA ar kopējo jaudu 1296 ZS; kuģa ātrums līdz 25 mezgli.

 

Locis ir speciālists, kura pienākums ir veikt drošu kuģa vadīšanu pa kuģošanai ierobežotiem ūdeņiem un parasti tā ir persona, kas var uzskatāmi parādīt plašas zināšanas par noteikta rajona ūdensceļiem, navigācijas līdzekļiem un jebkādiem citiem apstākļiem, kas var ietekmēt kuģu satiksmi un ir atbilstoši sertificēts. No kuģošanas pirmsākumiem tas bija jūrniecības speciālists, kurš pārzina vietējos apstākļus un var sniegt kuģa kapteinim kvalificētus padomus navigācijā. Lai nodrošinātu drošu kuģošanu, ir jābūt pārliecībai par kuģa atrašanās vietu un tā kustības elementiem. Tāda pārliecība locim izveidojas tikai ilgtermiņā, praktiskās darbības rezultātā, ņemot vērā un apkopojot viņam zināmus apstākļus un dažāda veida noteiktās vietas atpazīstamības pazīmju sakritības.

Lai gan katram kuģa kapteinim ir pienākums pirms ieiešanas ostā iepazīties ar konkrētās ostas kuģu ceļa specifiku, locis ir tā persona, kas kapteinim vienmēr ir līdzās un palīdz kuģi notauvot un attauvot no piestātnes.