06.02.2014.

Otrdien, 2014.gada 4.februārī Rīgas brīvostas pārvaldē viesojās Mērsraga vidusskolas 11.klases skolēni un viņu klases audzinātāja Dace Matroze.

 

Vidusskolēniem bija lieliska iespēja tikties ar Rīgas brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu un viņa izvēlēto darbinieku komandu, kuri sniedza ieskatu par Rīgas brīvostas darbību, veiksmīgo attīstību, pārvaldes sistēmu, kā arī par savu dzīves gājumu, karjeras sākumu un attīstību laika gaitā.

11. klases skolēni piedalās Pasaules Dabas Fonda (WWF)rīkotajā zinātniski pētniecisko darbu (ZPD) konkursā „Cik € maksā Baltijas jūra?”. Pamatdoma balstās uz Baltijas jūras nosargāšanu, piesārņojuma samazināšanu. Jūrā jau gadiem saimnieko daudz un dažādu nozaru darbinieki: zvejnieki, ostu pārstāvji, kuģniecības, naftas transportēšanas un ieguves uzņēmumi, alternatīvās enerģijas ieguves pārstāvji un citi. Šobrīd katra nozare saimnieko atsevišķi, taču ir ļoti būtiski, lai visas puses sēstos pie viena galda un sāktu domāt par jūru ilgtermiņā, jo liela daļa jūras ekoloģisko problēmu rodas tieši brīžos, kad katra nozare domā tikai sava ekonomiskā labuma ietvaros.

Minētā konkursa mērķis ir iesaistīt 11. klašu jauniešus izpētes darbā, lai viņi ar radoši domājošajiem prātiem spētu izanalizēt un izsecināt būtiskāko. Katra skola ir izlozējusi konkrēto jūras apsaimniekošanas nozari un rūpīgi gatavojas diskusijām.

Mērsraga vidusskolas skolēni nolēma sadarboties ar savu novadnieku - Leonīda Loginova kungu. Viņš mūs iepazīstināja ar Rīgas brīvostas daudzšķautņaino darbību, sniedza ieskatu jūras saimniekošanā. Liels uzsvars tika likts uz vides saudzēšanu, atbildības nešanu paralēli savai darbībai.

Lielisku prezentāciju mums sniedza Rīgas brīvostas pārvaldes Mārketinga departamenta direktors Edgars Sūna. Viņš iepazīstināja ar galvenajiem aspektiem uzņēmuma darbībā. Uzņēmuma Vides un attīstības departamenta direktore Inita Luna sniedza priekšstatu par vides sfēru saistītiem jautājumiem. Daudz tiks runāts par jūras piesārņojumu un tā novēršanu. Savukārt Sabiedrisko attiecību departamenta direktore Anita Leiškalne iepazīstināja ar sava darba pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem. Informācijas tehnoloģiju departamenta direktors Ansis Liepiņš pastāstīja, kā nokļuvis līdz savam amatam, kā arī par interesanto darba ikdienas dzīvi. Juris Dalbiņš stāstīja par savu dzīves gājumu, darbību ostā, armijā, kā arī jaunsardzē. Ostas policijas priekšnieks Valdis Voins pamatoja ostas policijas nepieciešamību sadzīvē, kā arī konkrētajā darbības sfērā. Rīgas ostas kapteinis Eduards Delvers iepazīstināja ar ostas darbu, telpām, tehnoloģiju aprīkojumu tajās, kā arī kuģiem. Šī profesionālo cilvēku komanda mums ir neizsakāmi liels ieguvums. Ļoti atsaucīgi, radoši, inteliģenti, izglītoti darbinieki un, nenoliedzami,lieliskas personības, kas spēj iedvesmot.

Šis garais ceļojums pa informācijas līkločiem mūs ieveda jūras pasaules vēl neizzinātajā un šķietami rāmajā dzelmē. Tas mums deva pārliecību veiksmīgi pieteikt savu dalību konkursam. Tomēr galvenais ieguvums ir šo zināšanu saglabāšana mūsu domu krātuvē, kas ir liels guvums nākotnei, izglītotībai un sapratnei par pasauli. Pateicamies Rīgas brīvostas pārvaldei par sniegto iespēju!

Preses relīzi par gūtajiem iespaidiem ostas apmeklējuma laikā sagatavoja Mērsraga vidusskolas 11.klases skolniece Līva Kraukle, kura savu karjeru plāno saistīt ar sabiedrisko attiecību jomu.