18.02.2014.

Salīdzinājumā ar 2013.gada janvāri Rīgas ostā sasniegts ļoti augsts rezultāts – kopējais kravu apgrozījums pieaudzis par 13,2%, sasniedzot 3,23 milj. tonnu. Arī salīdzinājumā ar citām Baltijas valstu ostām, rezultāts ir teicams: visās citās Baltijas valstu ostās, izņemot Tallinu (+ 0,2%) vērojams kravu apjoma kritums: Ventspili - 3,4%; Klaipēdā -.15,3%; Būtiņģē – 49,9%; Liepājā – 31,9%.

 

Par 56,3% vairāk lejamkravu

Vislielākais pieaugums Rīgas brīvostā noticis lejamkravu segmentā: pieaugums ir 56,3%, kopumā sastādot turpat 990 tūkst. tonnu. Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks norāda: „Naftas produktu kravu apgrozījuma pieaugums saistāms ar iepriekš veiktajām investīcijām kravu uzglabāšanas un pārkraušanas infrastruktūras attīstībā, kas termināļu īpašniekiem dod iespējas piesaistīt jaunus klientus. Ļoti ceram, ka arī nākamie mēneši lejamkravu segmentā būs tikpat veiksmīgi.”

Beramkravu segmentā jaunas tendences

Beramkravu segments tradicionāli ir bijis nozīmīgākais Rīgas brīvostā, un arī šogad tas saglabā līdera pozīcijas. Kopumā šajā segmentā apstrādātas 1,72 milj. tonnu jeb par 0,7% vairāk kā pagājušā gada sākumā.

Lielāko šī segmenta īpatsvaru saglabā ogļu pārvadājumi – šā gada pirmajā mēnesī ogļu kravas sastāda 1,1 milj. tonnu, kas ir par 8,2% mazāk kā pērnā gada janvārī. Līdz ar jaunā minerālmēslu termināļa darbības aktivizēšanos, nozīmīgs kāpums ir ķīmisko kravu, tostarp minerālmēslu pārvadājumos pieaugums sastāda 6,5% attiecībā pret pagājušā gada sākumu. Kopumā pārkrauts 141,4 tūkst. tonnu minerālmēslu.

Šogad nozīmīgs apjoms sasniegts labības un labību produktu pārvadājumos – 127,8 tūkst. tonnu, pērnā gada janvārī šajā kravu grupā bija vien 14,6 tūkst. tonnu. Trīs reizes palielinājušies dažādu metālu pārvadājumi, zāģmateriālu daudzums palielinājies par 16,1%. Praktiski uz pusi mazāk ir kūdras un koksnes šķeldas kravu. Atsevišķi neizdalīto kravu grupā samazinājums ir 1,8%, taču kā pozitīva zīme vērtējami šajā grupā iekļautie sojas produktu pārvadājumi, - janvārī ir apstrādi 5,9 tūkst. tonnu šī produkta, savukārt 2013.gada janvārī šāds sortiments vispār netika pārkrauts.

Ģenerālkravās dominē konteineri

Ģenerālkravu segmentā vērojams 1,3% pieaugums, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu. Kopumā pārkrauts 0,52 milj. tonnu. Lai arī šā gada sākumā pārkrauts par 4,2% mazāk konteinerizēto kravu, šī kravu grupa ir ģenerālkravu segmenta visnozīmīgākā sadaļa. Šogad apstrādāts jau 293 tūkst. tonnu šī perspektīvā kravu veida. Par 11,7% palielinājušās Roll on/Roll off kravas. Trīskāršojies ir dažādu metālu pārvadājumu apjoms, divreiz vairāk ir zivju produktu, kā arī palielinās citu pārtikas kravu pārvadājumi.

Par 3,1% mazāk ir kokmateriālu, par 37,5% sarucis ķīmisko kravu pārvadājumu apjoms un par 14,8% mazāks ir atsevišķi neizdalīto kravu daudzums.

Par nepilniem 3 tūkstošiem vairāk pasažieru

Pasažieru skaits Rīgas brīvostā šā gada janvārī ir par 5,1% lielāks kā pagājušā gada pirmajā mēnesī – apkalpots 53 351 pasažieris.