20.05.2014.

Sakarā ar to, ka normatīvajos aktos, tai skaitā 2009. gada 3. novembra MK noteikumos Nr.1290 „Noteikumi par gaisa kvalitāti” nav noteikti vienreizēji pieļaujamie gaisa piesārņojuma limiti vielām vai vielu maisījumiem, kuras rada traucējošas smakas ostai piegulošos dzīvojamos rajonos, 2014.gada 15. maija Rīgas brīvostas valdes sēdē tika apspriests jautājums par iespējām rosināt izstrādāt priekšlikumus izmaiņām normatīvajos aktos, kur šādas pieļaujamā piesārņojuma normas tiktu iestrādātas. Tas dotu iespēju apturēt darbību vai sodīt jebkuru uzņēmumu, ja tā saimnieciskās darbības rezultātā arī īslaicīgi tiek pārsniegti noteiktie pieļaujamie normatīvi, tādejādi izraisot nepatīkamas smakas un pazeminot dzīves kvalitāti ostai pieguļošajos dzīvojamajos rajonos.

 

Rīgas brīvostas pārvalde pievērš pastiprinātu uzmanību vides drošības jautājumiem, ieviešot jaunākās tehnoloģijas piesārņojumu konstatēšanai (ūdens akvatorijas kontrole, gaisa kontrole).

Vides drošības un kvalitātes kontrole ir deleģēta Ostas policijai. Ostas policijas priekšnieks Valdis Voins informē: „Ņemot vērā kravu apjoma palielināšanos Rīgas brīvostas uzņēmumos, bīstamo kravu pārkraušanas un tehnoloģisko procesu noteikumu ievērošanā nepieciešama pastiprināta kontrole. Efektīva Ostas policijas darba nodrošināšanai par nepilniem 22 tūkstošiem EUR tika iegādāti speciālie mērinstrumenti gaisa piesārņojuma kontrolei, kas nosaka benzola tvaiku un ogļu mikrodaļiņu klātbūtni un to īpatsvaru gaisā un ūdenī. Ar šo iekārtu palīdzību varēsim operatīvi reaģēt arī uz iedzīvotāju sūdzībām par nepatīkamu smaku izplatību un palielinātu putekļu daudzumu gaisā un precīzi noteikt ne tikai tā avotu, bet arī atbilstību normām.”

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks uzsver: “Šis ir pārdomāts solis, lai risinātu jau vairākus gadus ieilgušo diskusiju par ostas uzņēmumu atstāto iespaidu uz rīdzinieku dzīves vides kvalitāti. Nākamais solis ir izstrādāt priekšlikumus un virzīt to iekļaušanu Ministru kabineta noteikumos un citos normatīvajos aktos, lai jauno tehnoloģiju iegūtajiem rezultātiem būtu ne tikai informatīvs raksturs, bet tos būtu iespējams izmantot kā objektīvu pamatojumu pārkāpēju sodīšanai vai konkrētā termināļa darbības apturēšanai.”

Valde uzdeva Ostas policijai, sadarbībā ar ostas Vides departamentu, izvērtēt stacionāro iekārtu uzstādīšanas nepieciešamību ogļu pārkraušanas vietās, kā arī pārnēsājamo iekārtu iegādi ķīmisko vielu koncentrācijas gaisā konstatēšanai.

Ostas policijas darbinieki sistemātiski veic gaisa piesārņojuma kontroli naftas produktu un akmeņogļu pārkraušanas un uzglabāšanas vietās, veicot mērījumus visa pārkraušanas procesa ietvaros: dzelzceļš – termināls - kuģis, kā arī uz Rīgas brīvostas teritorijas ārējās robežas.

No 29.aprīļa līdz 15.maijam ir veiktas 17 plānotās pārbaudes, kurās konstatēti atsevišķi tehnoloģisko procesu un drošības prasību neievērošanas gadījumi, kuru rezultātā veidojās paaugstināta benzola tvaiku koncentrācija darbu veikšanas vietā. Mērījumi tika veikti ostas teritorijā ( piestātnēs, terminālos sūkņu stacijās, dzelzceļa estakādēs), kā arī uz ostas ārējās robežas. Ārpus ostas teritorijas gaisa piesārņojums šajās pārbaudēs netika konstatēts. Ostas policijas reaģē uz iedzīvotāju sūdzībām, veicot ārkārtas pārbaudes. Iedzīvotāji var informēt Ostas policiju visu diennakti pa tālr.: 67090777.