11.05.2015.

 

No 2015. gada 11. maija līdz 22. maijam Rīgas brīvostas ātrijā būs apskatāma mākslinieces, Ilzes Laizānes gleznu izstāde „Ilgas pēc…”, kas veltīta Eiropas jūras dienai.Izstāde ir mākslinieces stāsts par jūru, par ilgām pēc plašajām jūras tālēm, par vēlēšanos iebrist tajā un sajust viļņošanos.

Mierīgais krāsu kolorīts, portreti, figurālas kompozīcijas, jūras putni, kuģi, vētras uzbur mākslinieces izjusto jūras mistēriju. Mainīgais ūdens, saule zenītā, smiltis, ūdens šļakatas, tas ir tas, kas dod enerģiju dzīvot un gleznot.

Ilze Laizāne skatītāju vērtējumam nodod pēdējā gada laikā tapušos darbus no cikla „Ilgas pēc...”. Gleznās attēlotas simboliskas, emocionālas kompozīcijas, aiz kuru ārējā skaistuma slēpjas kāds patiess stāsts, noslēpums. Māksliniece ir reālisma virziena gleznotāja, kas iespaidojoties no dabas, rada jaunus motīvus, ar ko iepriecināt savas mākslas cienītājus, draugus un vienkāršus garāmgājējus. Darbi izpildīti eļļas tehnikā, kas apvienota ar zīmējumu. Spilgtie, vairākos slāņos klātie krāsu salikumi rada iluzoru telpas efektu, kas gleznās atklāj izsmalcinātu enerģiju. Noskaņu pilnās kompozīcijas ir rūpīgi pārdomātas un izstrādātas, harmoniskas un enerģijas caurstrāvojošas. Virmojošā jūras enerģija atklāj līdzsvara pilnus darbus ar izteiktu plastisku formu un tonalitāti, kas rada īpašas izjūtas.