12.05.2015.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada četru mēnešu rezultātiem, Rīgas brīvostas kravu apgrozījums palielinājies par 4,7%. Šogad kopumā Rīgas ostas termināļos apstrādāts 14.07 miljoni tonnu dažādu kravu, kas ir par 630 tūkstošiem tonnu vairāk, kā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

 

Beramkravu segmentā dominē ogles un minerālmēsli

Kopumā beramkravu segmentā šā gada četros mēnešos apstrādāts turpat 8 miljoni tonnu, kas pret pagājušā gada attiecīgo periodu nodrošina 10,4% pieaugumu. Turpina pieaugt Rīgas ostā apkalpoto ogļu kravu apjoms – šogad palielinājies par 9,2%. Vislielākais pieaugums, kā tas jau bija prognozēts, ir minerālmēslu kravu grupā – šogad Rīgas ostā pārkrauts par 36,7% vairāk minerālmēslu kā pērn. Atsevišķi neizdalīto beramkravu grupa ieņem arvien būtiskāku vietu kopējā kravu struktūrā – šogad apstrādāts 928 tūkstoši tonnu, kas ir par 14,7% vairāk kā pagājušajā gadā. Lielāko īpatsvaru šajā grupā sastāda skaidu granulas, kuru apjoms šogad palielinājies par 54,3% un sasniedz 492 tūkstošus tonnu. Sojas produktu sortiments palielinājies par 18,9%. Palielinājušies arī kūdras (+10%), dažādu metālu (+26,3%), zāģmateriālu (+8,4%) pārvadājumi. Beramkravu segmentā vairākās kravu grupās vērojams kritums: labība un labības produkti (-15,7%), rūda (-8%), metāllūžņi (-1,1%), ferokausējumi (-38,5%).

Ģenerālkravas zaudē pozīcijas

Šā gada pirmie četri mēneši ģenerālkravu segmentā nav bijuši īpaši veiksmīgi – salīdzinājumā ar attiecīgo 2014.gada periodu apjoms samazinājies par 9,4%. Konteinerizēto kravu daudzums praktiski palicis iepriekšējā gada līmenī, bet jāatzīmē, ka palielinājies tukšo konteineru skaits. Tas lielā mērā saistīts ar valstī no jauna ieviestajām sanitārajām normām un maksām, kas apgrūtina apaļkoku eksportu caur Latvijas ostām. Praktiski visās ģenerālkravu kravu grupās ir vērojams apgrozījuma kritums.

Lejamkravām aizvien pieaugums

Lejamkravu segmentā kravu apgrozījuma pieaugums sastāda 2,5% pret pagājušā gada atbilstīgā laika perioda rādītājiem. Kopumā šajā segmentā apstrādāts 3,91 miljoni tonnu. Naftas produktu daudzums palielinājies par 2%, sašķidrinātās gāzes daudzums palielinājies 2,6 reizes, atsevišķi neizdalītās kravas 4,8 reizes.