29.01.2016.

Lai arī aktīvā kruīzu sezona Rīgas ostā šogad sāksies 10. maijā, darbs pie kruīzu aktivitātēm notiek visa gada garumā. Rīgas osta līdzdarbojas Eiropas Jūras Ostu Organizācijas (ESPO) izveidotā Eiropas kruīza un pasažieru ostu tīklā, kas apvieno gan Eiropas ostu pārvaldes, gan arī reģionālās asociācijas. Sadarbības tīkls šobrīd izstrādā Labās prakses kodeksu (Code of Practice for Cruise and Ferry Ports), lai veicinātu kruīzu un pasažieru pārvadājumu attīstību Eiropas pasažieru ostās. Kodekss būs noderīgs arī tām ostām, kas vēl tikai plāno pasažieru pārvadājumu attīstīšanu. Savukārt ESPO organizācijai šis dokuments palīdzēs efektīvāk pārstāvēt ostu intereses Eiropas institūcijās.

 

Kodeksā tiks apkopotas rīcības rekomendācijas piecās galvenajās jomās - Infrastruktūras attīstība; Drošība; Ostas un pilsētas sadarbība; Konkurence un sadarbība starp ostām; Ostu un kruīzu līniju sadarbība. Rīgas brīvostas pārvalde šajā projektā aicināta sniegt savu eksperta viedokli par divām tēmām – Ostas un pilsētas sadarbība, kā arī Ostu un kruīzu līniju sadarbība.

Janvāra vidū notika projekta darba grupu tikšanās, lai vienotos Kodeksa gala versiju, kuru interesentiem pieejamā formātā ESPO izdos šā gada maijā. Paralēli Kodeksa izstrādei iesaistīšanās šajā projektā ir sekmējusi Rīgas ostas sadarbību ne tikai ar sava reģiona ostām, bet arī Vidusjūras un Ziemeļjūras ostām un asociācijām.