02.02.2016.

2016. gada 28. janvārī Rīgas brīvostas valdes sēdē Ostas policijas vadība valdi informēja par Rīgas brīvostas pārvaldes Ostas policijas paveikto laika periodā no 2015. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim.

 

2004. gada 1. jūlija stājās spēkā Starptautiskais kuģu un ostu aizsardzības kodekss (ISPS kodekss), kurš piemērojams Latvijas ostu iekārtās, kurās tiek veikta mijiedarbība ar Latvijas un ārvalstu kuģiem, kuri veic starptautiskus pārvadājumus. Kodeksa galvenais mērķis ir ieviest pasākumus, lai pastiprinātu ostu aizsardzību, ņemot vērā ar aizsardzību saistītu incidentu draudus. Lai nodrošinātu ISPS kodeksa prasību par ostu un ostas iekārtu drošību ievērošanu, likuma „Par ostām” un nolikuma „Par caurlaižu režīmu Rīgas brīvostā” izpildi, kā arī lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību Rīgas brīvostas teritorijā un paaugstinātu ostas konkurētspēju, 2015. gadā Ostas policija veica regulāras privāto piestātņu pārbaudes, paaugstinātas bīstamības, piesārņojošo un kokmateriālu kravu pārbaudes, kā arī gaisa piesārņojuma un radiācijas monitoringu.

Konkrētā perioda privāto piestātņu pārbaudes rezultāti liecina, ka 152 pārbaužu laikā nav fiksēts neviens Rīgas brīvostas Piestātņu ekspluatācijas noteikumu pārkāpums.

Konkrētajā periodā 96 reizes veiktas terminālu pārbaudes, lai konstatētu, kā tiek ievēroti Ministru kabineta noteikumi Nr.1060 "Noteikumi par bīstamo un piesārņojošo kravu apriti un kontroli ostās”. Šo pārbaužu laikā konstatēti 96 pārkāpumi, taču jāatzīmē, ka lielāka daļa pārkāpumi saistīti ar ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu. Tāpat jāatzīmē, ka konkrētajā periodā Ostas policija atbildīgie dienesti snieguši 32 konsultācijas civilās aizsardzības jautājumos.

Pārskata periodā veiktas 110 radiācijas pārbaudes, to skaitā 19 detalizētas konteineru pārbaudes izlases kārtībā. Monitoringa dati liecina, ka radiācijas līmeņi visos pārbaudītajos objektos nepārsniedz dabiskā fona līmeņus, tie ir mazāki par 20 μSv/h.

Regulāri tiek veikts gaisa piesārņojuma monitorings Rīgas brīvostas paaugstinātas bīstamības, piesārņojošo un kokmateriālu kravu terminālos. Pārskata periodā veiktajās 77 ķīmisko un putekļu piesārņojumu pārbaudēs, gaisa piesārņojums nav konstatēts.

Pārskata periodā veiktas 408 ugunsdrošības instruktāžas un 23 apmācības ugunsdrošības jautājumos Rīgas brīvostas pārvaldes darbiniekiem. Turklāt 55 reizes veiktas ugunsdzēsības hidrantu pārbaudes.

Ņemot vērā ziņojuma lielo apjomu, turpināsim informēt par tā pārējo saturu.