03.02.2016.

2015. gadā Rīgas brīvostas pārvaldes Ostas policijas darbinieki sastādīja 191 pārkāpumu konstatācijas aktus, kas salīdzinot ar 2014. gada tādu pašu periodu ir par 34 (pagājušajā gadā 157 akti) aktiem vairāk. Taču, kā jau tas norādīts iepriekšējās publikācijās, konstatēto pārkāpumu skaits vairumā gadījumu saistīts ar ceļus satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Tomēr jāatzīmē, ka aptuveni vienu piektdaļu pārkāpumu saistīti ar zvejniecības noteikumu neievērošanu, kas liecina par Ostas policijas produktivitāti visā brīvostas teritorijā, tostarp ostas akvatorijā.

 

28% no visiem konstatētajiem pārkāpumiem saistīti ar ceļus satiksmes noteikumu neievērošu, to starpā ir tādi pārkāpumi kā dzelzceļa pārbrauktuves šķērsošana pie sarkanās gaismas, galvenā ceļa priekšrocību neievērošana, ceļus satiksmes noteikumiem neatbilstoša transportlīdzekļa vadīšana utt.

22% konstatēto pārkāpumu saistīts ar caurlaižu režīma neievērošanu Rīgas brīvostā. Lielākoties šie pārkāpumi saistīti ar caurlaižu nenodošanu OP pēc to derīguma termiņa beigām. Papildus liela daļa šo pārkāpumu veikti iestājoties jaunajam gadam, darbinieki nav nomainījuši caurlaides.

19% pārkāpumu saistīti ar zvejniecības pārkāpumiem. Parasti ostas akvatorijā tiek konstatēti pamesti bezsaimnieku tīkla fragmenti un murdi. Papildus Ostas policija atgādina, ka saskaņā ar makšķerēšanas noteikumiem, visu gadu aizliegta jebkura zivju ieguve iekšpusē starp moliem visā to garumā, kā arī kuģu ceļā Rīgas brīvostas akvatorija robežās.

Kopumā 12 % pārkāpumi saistīti ar nelikumīgu preču pārvešanu, kravu dokumentu neatbilstību, kā arī ugunsdrošības pārkāpumiem un uzbraukumiem šķērslim.

Papildus jau nosauktajiem pārkāpumiem, pārskata periodā konstatēti tādi pārkāpumi kā terminālu darbinieku ierašanās darbā alkohola reibumā vai alkohola lietošanas darba laikā, kā arī bez saskaņošanas un atļaujas veikti metināšanas darbi, nenostiprinātu konteineru pārvietošana un citi pārkāpumi.