04.02.2016.

2016. gada 30. janvārī noslēdzās SIA Rīgas brīvostas flotes izsludinātā izsole, kurā SIA "STREK" ieguva tiesības slēgt laika frakta līgumu uz laika posmu no 2016.–2018. gadam. Pamatojoties uz izsoles rezultātiem, 4. februārī tika sasaukta Rīgas brīvostas valdes sēde, kurā valde vienbalsīgi nolēma pilnvarot pārvaldnieku Leonīdu Loginovu noslēgt līgumu ar SIA “STREK” par velkoņu pakalpojumiem Rīgas brīvostā.

Brīvostas valde, izskatot komersanta iesniegumu un Rīgas brīvostas pārvaldes ziņojumu, kā arī pamatojoties uz tiesisko regulējumu un ņemot vērā RBP rīcībā esošo informāciju par SIA "STREK" un tās amatpersonu labo reputāciju, stabilo finansiālo stāvokli, un ievērojot, ka ostas pakalpojumu kompleksa sastāvdaļa ir arī SIA "STREK" sniegtie pakalpojumi, valde nolēma pilnvarot pārvaldnieku slēgt līgumu starp Rīgas brīvostas pārvaldi un SIA "STREK" par velkoņu pakalpojumu sniegšanu uz termiņu līdz 2018.gada 31.janvārim.

Velkoņu pakalpojuma līgumā iekļaujams noteikums, kas paredz iespēju pagarināt līguma darbības termiņu, noslēdzot par to rakstveidā vienošanos.

Lēmums pamatots Likumā par ostām 7.panta trešās daļas 7.punktā , kas nosaka, ka ostas pārvalde privāto tiesību jomā slēdz līgumus ar komercsabiedrībām par to darbību ostā, lai nodrošinātu un pilnveidotu ostas pakalpojumu kompleksu atbilstoši ostas pārvaldes nolikumam un ostas attīstības programmai. Savukārt minētā likuma 18.panta pirmā daļa paredz, ka komercdarbība ostā notiek saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem un citiem normatīvajiem aktiem, ostas noteikumiem un pamatojoties uz pārvaldes un attiecīgā komersanta noslēgto līgumu. Lai noslēgtu minēto līgumu, jāievēro priekšnoteikums, ka komercsabiedrības dibinātājiem un dalībniekiem jābūt ar labu reputāciju un stabilu finansiālo stāvokli.

Papildus Rīgas brīvosta valde ir uzdevusi pārvaldes atbildīgajām struktūrām sagatavot informāciju Konkurences padomei par jauno velkoņu pakalpojumu sniegšanas kārtību Rīgas brīvostā.