10.02.2016.

2016. gada janvāra mēnesī Rīgas brīvostas pārvaldes vadība Latvijas – Ķīnas biznesa padomes ietvaros tikās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Huanu Junu. Saistībā ar šo tikšanos 5. februārī RBP apmeklēja Ķīnas delegācija, kuras sastāvā bija Ekonomiskā un Komerciālā atašeja Liu Shaojuna un Ekonomikas un Komerciālā atašeja biroja trešais sekretārs Wang Scengguang. Tikšanās laikā tika pārrunātas iespējas konteineru pārvadājumu jomā, kā arī Krievu salas projekta attīstības gaita.

 

Delegācija apmeklēja Rīgas brīvostas Kuģu satiksmes un vadības centru, lai tiktos ar Rīgas brīvostas Ostas kapteini Artūru Brokovski-Vaivodu. Pēc RB pārvaldnieka vietnieka un Mārketinga departamenta direktora Edgara Sūnas prezentācijas par investīciju un uzņēmējdarbības iespējām Rīgas brīvostā, delegācija apmeklēja specializēto un straujāk augošo konteineru apstrādes uzņēmumu Baltijas valstīs – Baltic Container Terminal.

Interese par Krievu salas projekta attīstības gaitu saistīta ar to, ka 2014. septembrī SIA Riga Coal Terminal vienojās ar Ķīnas kompāniju China Harbour Engineering Company par sadarbību un investīciju projekta realizēšanu Krievu salas attīstībā. Ķīnas delegācijas un RBP vadības pārstāvji pauda gandarījumu par Krievu salas projekta gaitu un īpaši uzsvēra jautājumus, kas saistīti ar vides aspektiem. Pirmkārt, tika izcelti ieguvumi, kuru starpā ir 123 hektāru atbrīvotā teritorija pilsētas vēsturiskajā centrā, bet tajā pašā laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar jaunattīstāmās teritorijas putekļu žogu izbūvi, kura projekta izstrāde plānota 2016. gadā.

Tāpat tikšanās laikā, transporta un loģistikas aspektā, tika pārrunāta pavasarī plānotā 16 +1 Transporta ministru sanāksme un biznesa forums, kas ir iniciatīva ar mērķi sekmēt abu valstu ekonomisko sadarbību un veidot tiešus divpusējos kontaktus.