12.02.2016.

Lai gan Lielbritānijas vēstniecībai Rīgā pagaidām nav informācijas, kurās Baltijas pilsētās uzturēsies pieci Lielbritānijas karakuģi, RBP vadība informē, ka Rīgas brīvostas infrastruktūra, drošības aspekti un tehniskās apgādes iespējas atbilst gan starptautiskajiem aizsardzības kodeksiem, gan RBP Ostas policijas drošības pasākumu kopumam.

 

Rīgas brīvosta savu gatavību un daudzfunkcionalitāti uzņemot militāro tehniku, pierāda jau kopš 2009. gada, kad no Rīgas brīvostas uz Afganistānu tika sūtītas miera uzturēšanas misijā iesaistītajiem starptautiskajiem spēkiem paredzētās preču kravas. Līdz 2013. gadam šajā maršrutā tika nosūtīti vairāk nekā 100 tūkst. konteineru. 2015. gadā Rīgas brīvostā notika ASV armijas militārās tehnikas izkraušana no kuģa „Liberty Promise”. Tehnikas piegāde notika operācijas „Atlantic Resolve” ietvaros, atbalstot ASV 2. Kavalērijas pulka nomaiņu ar 3. kājnieku divīzijas 1. brigādi. RB tika izkrauti M1A2 „Abrams” un bruņumašīnas M2A3 „Bradley”, kā arī kaujas atbalsta un nodrošinājuma tehnikas, kopskaitā vairāk nekā 120 tehnikas vienību. Savukārt gada izskaņā no Rīgas brīvostas uz Gaisa spēku aviācijas bāzi Lielvārdē tika nogādāti vairāki ASV bruņoto spēku helikopteri “Black Hawk”, kas uz brīvostu tika nogādāti kopā ar ASV 1.gaisa kavalērijas brigādes 227.aviācijas pulka 3.bataljona karavīriem.

Militārās tehnikas piegāde caur Rīgas brīvostu liecina par to, ka NATO un ASV valdība ir augsti novērtējušas Rīgas brīvostas spēju ātri un kvalitatīvi apstrādāt kravas. Vienlīdz augsti tika novērtētas arī sniegtās drošības garantijas, kas Rīgas brīvostā tiek organizētas gan saskaņā ar Starptautisko kuģu un ostas iekārtu aizsardzības kodeksu (IPSP), Eiropas Padomes regulu un direktīvu, gan ar Ostas policijas drošības pasākumu kopumu.