30.03.2016.

 

Rīgas Brīvostas pārvaldes (RBP) rīkotā ikgadējā skolēnu / studentu zinātnisko darbu konkursa “Osta pilsētai” ietvaros veiktā jauniešu aptauja liecina, ka vairāk nekā trešdaļa (38%) aptaujāto pirms izvēles veikšanas par studijām konsultējas ar ģimeni, savukārt 32% lēmumu par studiju virziena izvēli pieņem paši. Vienlīdz bieži (11%) tiek ņemts vērā draugu un skolotāju vai pasniedzēju viedoklis, bet tikai 8% jauniešu meklē iespēju par savu izvēli konsultēties ar potenciālo darba devēju.

 

Kā liecina RBP veiktā aptauja, bieži vien studiju virziena un mācību iestādes izvēli nosaka arī praktiski apsvērumi. Vairāk nekā pusei respondentu (60%) būtisku nozīmi ieņem budžeta vietu pieejamība. Arī dzīvesvieta ir svarīgs apsvērums, kuru lēmuma pieņemšanas brīdī ņem vērā 56% aptaujāto. Interesanti, ka vairums (70%) RBP konkursa “Osta pilsētai” aptaujāto uzskata, ka studijas vēlams uzsākt uzreiz pēc vidusskolas izglītības iegūšanas.

Gadu gaitā studentu iespējas celt savu izglītības līmeni un paplašināt redzesloku arī ārpus studijām ir kļuvušas ļoti plašas. Kā liecina aptaujas rezultāti, 80% aptaujāto būtu gatavi gūt pieredzi izvēlētajā profesijā bezmaksas praksē. Savukārt 24% jaunieši ir piedalījušies dažādu organizāciju, valsts iestāžu un uzņēmumu rīkotajos konkursos, izmantojot iespēju, ne tikai celt zināšanu līmeni, pieslīpēt prezentācijas prasmes, aizstāvēt savas idejas nozares līderu priekšā, bet arī iegūt mācību stipendijas un citas vērtīgas balvas. Vairāk nekā puse jeb 56% aptaujāto papildu studijām nav pilnveidojuši savas zināšanas izvēlētajā nozarē, piedaloties konkursos, kas saistīti ar izvēlēto profesiju, taču labprāt to pamēģinātu, ja tāda iespēja rastos. Tikai 20% aptaujāto šis aspekts nešķiet būtisks, jo nesaredz ieguvumus.

Teju 74% Latvijas jauniešu plāno strādāt profesijā atbilstoši iegūtajai izglītībai. “Studijas Transporta un sakaru institūtā es izvēlējos balstoties uz “ieliktajiem” pamatiem” Jūrskolā. Izlēmu mācīties par ostas darbību un savu profesiju saistīt ar kravām, ostu un kuģiem. Izvēlētā profesija mani ļoti interesē, un savu nākotni visnotaļ saistīšu ar to. Kā jau katram studentam – arī man ir darbiņš, kur strādāju papildus mācībām, bet kad viss būs apgūts, protams, došos sev iegūtās un atbilstošās darba vietas meklējumos,” pārliecināta Rīgas Brīvostas pārvaldes studentu konkursa “Osta pilsētai 2015” uzvarētāja Zane Narnicka.

Pētījums atklāj, ka visbiežāk (60%) studiju virziena izvēle tiek balstīta uz patiesu interesi par profesiju, 20% aptaujāto kā svarīgu apsvērumu min izvēlētā virziena saistību ar mācību priekšmetiem, kas skolā labi padevušies. Tikai pēc tam kā arguments minēts potenciālais atalgojums profesijā (11%), bet 9% savu izvēli balstījuši uz draugu un paziņu ieteikumiem.

 

Aptauja Rīgas Brīvostas pārvaldes konkursa “Osta pilsētai” ietvaros tika veikta februāra un marta mēnešos interneta vidē, tajā piedalījās 397 respondenti no visas Latvijas.