01.04.2016.

         Ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko stāvokli, dažādus cita veida ārējus apdraudējumus Rīgas brīvosta no ostas apkārtējiem iedzīvotājiem arvien biežāk saņem jautājumus par ārkārtas situācijām un rīcību, kā rīkoties krīzes apstākļos.

 

Ja ir aizdomas par avārijas situāciju nekavējoties jāziņo vienotā ārkārtas palīdzības izsaukuma operatoram – zvanot 112, kurš veic telefona sarunas savienojumu ar atbildīgajiem ārkārtas situāciju dienestiem, kuri saņemot izsaukumu, steigsies noskaidrot situāciju un sniegt pirmo palīdzību. Iedzīvotāju brīdināšanai katastrofu un draudu gadījumā tiek iedarbinātas valsts un terminālu trauksmes sirēnas. Atskanot trauksmes signālam, informācijas saņemšanai jāieslēdz Latvijas Radio1, Latvijas Radio2, Radio SWH, Latvijas Kristīgo radio, vai Latvijas televīzi LTV1, LTV7, TV3, LNT, PBK(Pirmais Baltijas kanāls), lai saņemtu informāciju par katastrofu, rūpniecisko avāriju un to iespējamiem apdraudējumiem, rīcību, veicamajiem pasākumiem.

 Rīcība ārkārtas situācijās tiem, kuri dzīvo tiešā ostas tuvumā, kur 24 stundas diennaktī notiek kravu pārkraušanas operācijas, kas saistītas ar dzelzceļa kravu pārvietošanu, naftas produktu pārkraušanu un ne tikai. Sajūtot dažādas asas nepatīkamas smakas vai ievērojot, ka, iespējams, var rasties draudi apkārtējai videi, steidzami jāziņo ārkārtas zvanu centram 112. Ja nakts stundās ir dzirdams traucējošs industriālais troksnis no ostas teritorijas jāzvana Rīgas brīvostas pārvaldes Ostas policijas OVN (operatīvās vadības nodaļa) diennakts tālrunis 67090777, saņemot zvanu par ārkārtas situāciju ostas teritorijā, nekavējoties nosūta sabiedriskās kārtības un kontroles nodaļas patruļas darbiniekus, kuri ir apmācīti dažādiem rīcības modeļiem krīzes situācijās un sadarbībai ar atbildīgajiem seku novēršanas dienestiem.