17.05.2016.

Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas rīkotās Ķīnas un 16 Centrālās un Austrumeiropas valstu (16+1 formāts) transporta ministru sanāksmes un biznesa konferences ietvaros, 16.maijā Ķīnas uzņēmēji apmeklēja Rīgas brīvostu, lai iepazītos ar ostas darbību, piedāvātajiem pakalpojumiem un investīciju projektiem.

Vizīte tika organizēta kā izbrauciens pa ostas akvatoriju ar kuģi “Jelgava”, kura laikā Rīgas brīvostas uzņēmumu pārstāvji Ķīnas potenciālos partnerus varēja gan iepazīstināt ar savu uzņēmumu darbību un parādīt to atrašanās vietu ostā, gan kontaktbiržas formātā pārrunāt sadarbības iespējas - kravu piesaisti, līdzfinansējumu projektu realizācijai un cita veida partnerību.

Rīgas brīvostas apmeklējumā piedalījās sekojošu Ķīnas uzņēmumu pārstāvji: China Harbour Engineering Company,  Industrial and Commercial Bank of China Ltd.,  China Merchants Holding (International) Co, Ltd.,  Zhengzhou International Hub Development and Construction Co.,Ltd., China Railway Container Transport Co., Ltd., China Railway. No Rīgas brīvostas uzņēmumiem bija pārstāvēti: SIA Rīgas Universālais Termināls, SIA Baltic Container Terminal, SIA Systems Terminal, SIA NKT, SIA Frigo Terminal un SIA TFS Trans. Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji uzņēmējus no Ķīnas iepazīstināja ar pārējiem investīciju projektiem ostā un brīvajām teritorijām, kas paredzētas ostas attīstībai.

Uzņēmējus no Ķīnas galvenokārt interesēja Rīgas ostas un konkrēto uzņēmumu iespējas konteineru pārvadājumu, apstrādes un loģistikas jomā. Pēc Rīgas ostas uzņēmēju teiktā, Ķīnas pārstāvjus vairāk interesēja sadarbības iespējas, investējot jau darbojošos termināļos, nevis jaunu termināļu un loģistikas objektu projekti. Vizītes laikā Ķīnas uzņēmēji izrādīja lielu interesi par Rīgas ostas attīstību kopumā, darbības rādītājiem, nākotnes prognozēm, kā arī ģeopolitiskās situācijas, Eiropas un Krievijas sankciju radīto ietekmi uz ostas darbību.

17. maijā viesnīcā “Raidisson BLU Latvia” 16+1 formāta ietvaros notiekošās biznesa konferences dalībnieki Rīgas brīvostas stendā varēja iepazīties ar Rīgas brīvostas darbību, attīstības plāniem un investīciju projektiem, kā arī apspriest tos klātienē ar Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvjiem.