03.06.2016.

31. maijā un 1. jūnijā Īrijas galvaspilsētā Dublinā norisinājās starptautiskās kruīzu organizācijas „Cruise Europe” biedru ikgadējā kopsapulce (Annual General Meeting) un konference. Rīgas brīvostas pārvalde ir „Cruise Europe” biedrs un nozīmīgajos kruīzu industrijas notikumos Dublinā to pārstāvēja Mārketinga departamenta Komunikāciju nodaļas vadītāja Kristiāna Esta.

"Cruise Europe" organizācija apvieno 120 Eiropas kruīzu ostas un šogad ar pasākumiem Dublinā atzīmē savu 25. gadadienu. Organizācijas priekšsēdētājs un Korkas (Īrija) ostas komercdirektors Maikls Makkartijs (Michael McCarthy), kurš pēc biedru kopsapulces lēmuma turpinās „Cruise Europe” vadīt arī nākamajā periodā līdz 2020. gadam, atzina:

"Cruise Europe mērķis ir veicināt kruīzu kompāniju un ostu sadarbību, lai nodrošinātu kruīzu pasažieriem arvien labākus un drošākus pakalpojumus. Konference dod iespēju Eiropas kruīzu ostu pārstāvjiem satikties ar vadošajiem kruīza līniju darbiniekiem, kuri tieši atbild par kruīza kuģu maršrutu plānošanu un ostu izvēli. Delegātiem ir iespēja dibināt jaunus un nostiprināt jau esošos kontaktus, diskutēt par operatīvās darbības jautājumiem un regulējošo politiku, kā arī atklāt jaunas iespējas un tirgus."

Konferences gaitā tika analizēta kruīzu industrijas attīstība un izdarīti secinājumi, ka attīstība joprojām ir ar augšupejošu tendenci. 2015. gadā pasaulē ar kruīza kuģiem ceļoja 23 miljoni pasažieru, no kuriem 6,6 miljoni Eiropā. 2016. gadā tiek prognozēti 24 miljoni kruīza pasažieru un galvenie kruīza tūrisma reģioni – Karību salas (34% no visiem pasažieriem), Eiropa (30%) un Āzija (15%).

Uz pozitīvu attīstību nākotnē norāda fakts, ka līdz 2021. gadam ir pasūtīts 61 jauns kruīza kuģis. Kaut arī pasūtīto jauno kuģu izmēri ir dažādi, sākot no pavisam maziem, kas domāti 100 pasažieriem, līdz pat milzu kuģiem ar spēju uzņemt līdz 5500 pasažieru, taču ir vērojama galvenā tendence - būvēt arvien lielākus kruīza kuģus.

Mārketinga departamenta Komunikāciju nodaļas vadītāja Kristiāna Esta:

"Diemžēl šādus ļoti liela izmēra kuģus Rīgas ostā nevarēs pieņemt, jo Rīgas osta atrodas Daugavas grīvā, kur upes platums ierobežo kuģu apgriešanās iespējas. Tādēļ mums ir ļoti svarīgi saprast un plānot Rīgas ostas infrastruktūras nākotnes iespējas, kā arī aktīvi, pārdomāti un mērķtiecīgi strādāt, lai uzrunātu tās kruīzu līnijas, kuru kuģus mēs spējam uzņemt. Galvenais uzdevums ir ciešāk sadarboties visām kruīza kuģu uzņemšanā iesaistītajām pusēm – Rīgas ostai, Rīgas pasažieru terminālim, Rīgas pilsētai un Latvijas tūrisma kompānijām, lai izstrādātu vienotu un interesantu Rīgas piedāvājumu, kas tiek sagaidīts no kruīza līniju puses."

Konferencē tika apspriesta arī Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu ietekme uz kruīzu industrijas attīstību. Tika secināts, ka direktīvas, kas vērstas uz Baltijas jūras ekosistēmas saudzēšanu un uzliek dažādus ierobežojumus vai papildus pienākumus ostām un kuģiem (piemēram, par sēra satura samazināšanu kuģu degvielā, par kuģu atkritumu pieņemšanas iekārtām ostā u.c.)ir atstājušas negatīvu ietekmi uz kruīzu satiksmi Baltijas reģionā. Kruīzu līniju pārstāvji neslēpj, ka kuģu ienācienu skaits Baltijas jūras ostās ir samazinājies šo regulējumu rezultātā. Ņemot vērā, ka direktīvu prasības, kas skar Baltijas jūras reģionu, nākotnē tikai pieaugs, ostu pārstāvjiem ir jāapzinās, ka ieguvējas būs tās ostas, kuras laicīgi investēs infrastruktūras attīstībā un spēs nodrošināt kuģu atkritumu pieņemšanu, krasta elektrības nodrošināšanu un citas prasības nepieciešamajos apjomos.

Viens no aktuālajiem tematiem kruīzu industrijas sanāksmēs pēdējo gadu laikā ir Āzijas kruīzu pasažieru tirgus attīstība. Kruīzu kompānijas apzinās, ka tirgus potenciāls ir ļoti liels un Āzijas pasažieriem nepieciešams īpašs piedāvājums, taču neviens neuzņemas prognozēt, kad ir sagaidāms lielais „bums”. Kristiāna Esta: „Āzijas faktors būtu jāņem vērā arī izstrādājot Rīgas vienoto piedāvājumu kruīzu pasažieriem. Jau laicīgi būtu nepieciešams noskaidrojot Āzijas kruīzu pasažieru intereses, paradumus un vēlmes, kā arī meklēt, ko atbilstošu varam viņiem piedāvāt Rīgā”.