09.06.2016.
 

Kā viena no aktīvām Eiropas kruīza ostām, Rīgas brīvosta ir iesaistījusies projektā „Zaļā kruīza osta – kruīza ostu ilgtspējīga attīstība” (Green Cruise Port – Sustainable Development of Cruise Port Locations). Projekts tiek finansēts no Eiropas Savienības Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem un tā mērķis ir apvienot Eiropas kruīza ostas, lai kopīgiem spēkiem risinātu tām aktuālos jautājumus, kā arī veicinātu visu projektā iesaistīto ostu ilgtspējīgu un kvalitatīvu attīstību. 6. un 7. jūnijā Bergenas (Norvēģija) ostā notika projekta vadības komitejas sanāksme, kurā Rīgas brīvostas pārvaldi pārstāvēja Mārketinga departamenta kruīza satiksmes eksperte Laura Apoga.

Kruīza tūrisms ir viens no pasaulē visstraujāk augošajiem tūrisma segmentiem. Arī Rīgas ostā pagājušajā gadā kruīza pasažieru skaits pieauga par 13,7%. Pastāvīga kruīza kuģu izmēru palielināšanās un pasažieru komforta prasību pieaugums no vienas puses, kā arī aizvien stingrākas vides aizsardzības prasības no otras puses, rada nopietnus izaicinājumus Eiropas kruīza ostām, tai skaitā arī Rīgas ostai. Projekts „Green Cruise Port” ir uzsākts, lai ostas ar kopīgiem spēkiem analizētu situāciju un meklētu risinājumus aktuālajām problēmām trijos galvenajos virzienos: 1) ostas infrastruktūras attīstība atbilstoši ilgtspējas kritērijiem, 2) videi draudzīgu sauszemes pasažieru transporta savienojumu izveidošana ar ostu, 3) kruīza pasažieru ekskursiju atstātā ekoloģiskā un ekonomiskā ietekme uz ostu pilsētām.

Rīgas brīvostas pārvalde ir iesaistījusies projektā ar mērķi, izmantojot Eiropas fondu finansējumu, izpētīt kruīza satiksmei Rīgas ostā būtiskus jautājumus, kā arī apmainīties ar informāciju un apgūt pieredzi no citām Eiropas kruīza ostām. Projekta ietvaros katrai ostai ir dota iespēja veikt pētījumu un organizēt semināru par tieši tai būtiskiem jautājumiem. Rīgas ostas pārvaldes atbildībā būs pētījums par kruīza kuģa apkalpes paradumiem un vajadzībām ostā, kā arī seminārs par ostu maksām. Laura Apoga: „Abas jomas, kas ir mūsu atbildībā projekta „Green Cruise Port” ietvaros, ir nozīmīgas veiksmīgai kruīza satiksmes attīstībai Rīgas ostā. Lai saglabātu Rīgas ostas konkurētspēju un piesaistītu arvien jaunas kruīza līnijas, būtiska loma ir ostu maksu politikai. Projekts dod iespēju iegūt informāciju par ostu maksu un atlaižu veidošanas politiku kruīza kuģiem citās Eiropas ostās, kā arī salīdzināt to ar Rīgas ostā piemēroto ostu maksu sistēmu. Savukārt izpētīt kuģa apkalpes paradumus un vajadzības atrodoties ostā, bijām iecerējuši jau krietni sen. Tiek rēķināts, ka kruīza kuģa apkalpes locekļu skaits ir vienlīdzīgs ar 1/3 no pasažieru skaita. Tātad, ja Rīgas ostu gadā apmeklē ap 70 tūkstošiem kruīza pasažieru, tad papildus Rīgā ierodas vēl vairāk nekā 23 tūkstoši apkalpes locekļi. Ja pasažieru paradumi, vēlmes un vajadzības tiek rūpīgi pētītas un apmierinātas, tad par apkalpes locekļu gaitām atrodoties ostā mēs zinām ļoti maz. Projekts „Green Cruise Port” dod mums iespēju realizēt šādu pētījumu un nākotnē padarīt Rīgas ostu par draudzīgu arī kuģu apkalpēm.”