14.06.2016.

2016. gada maijā salīdzinājumā ar iepriekšējiem gada mēnešiem apstrādāto kravu apjoms turpināja palielināties un ostā tika pārkrauts 3,2 miljoni tonnu dažādu kravu. Tas ir par 2,9% vairāk nekā šī gada aprīļa mēnesī, kā arī par 2,3% vairāk nekā 2015. gada maija mēnesī. Līdz ar to negatīvie kopējā apgrozījuma rādītāji pret pagājušo gadu turpina samazināties, kaut arī šī gada piecos mēnešos Rīgas ostā pārkrauts par 10% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

Kopā šī gada piecos mēnešos Rīgas ostā ir pārkrauts 15,5 miljoni tonnu kravu. Lielākā kravu grupa vēl aizvien ir beramkravas. Pārskata periodā ostā pārkrauts 8,84 miljoni tonnu beramkravu. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu šajā segmentā palielinājies apgrozījums minerālmēsliem (+5,1%), koksnes granulām (+24%), labības produktiem (+58,7%), koksnes šķeldai (+24,7%), kā arī sojas produktiem (+59,3%). Īpaši iepriecinošs ir koksnes granulu apgrozījuma straujais un pastāvīgais pieaugums ostā. Pieprasījums pēc šī alternatīvā kurināmā veida pasaulē turpina pieaugt un Rīgas ostas termināļu infrastruktūra un jaudas ir gatavas tā pārkraušanai aizvien pieaugošos apmēros. Turklāt koksnes granulas ir Latvijas eksporta produkts ar augstu pievienoto vērtību un tā pārkraušana neatstāj būtiskas negatīvas sekas apkārtējā vidē.

Tomēr apjoma palielinājums augstāk minētajos kravu veidos nevar kompensēt apgrozījuma kritumu oglēm - piecos mēnešos ostā apstrādāts 5,0 miljoni tonnu ogļu, kas ir par 19,5% mazāk kā 2015. gadā. Līdz ar to kopējais apgrozījuma kritums beramkravu segmentā salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem pieciem mēnešiem ir 8,7% .

Ģenerālkravu segmentā pozitīvi jāvērtē rezultāti konteinerkravām, jo maijs ir jau otrais mēnesis pēc kārtas, kad tiek pārsniegti 2015. gada mēneša rādītāji. Rezultātā kopējais piecos mēnešos apstrādātais TEU vienību daudzums salīdzinājumā ar 2015. gada pārskata periodu ir pieaudzis par 1,7%. Kopumā 2016. gada 5 mēnešos ostā apstrādāts 2,53 miljoni tonnu ģenerālkravu, kas ir par 5,9% mazāk nekā pagājušajā gadā. Kritums galvenokārt saistīts ar kokmateriālu ģenerālkravām, kuru apgrozījums ostā krities par 11,6%. Kokmateriālu ģenerālkravas galvenokārt sastāda apaļkoki, kuru eksports samazinās. Savukārt ro-ro kravām apjoms palielinājies par 2,5%.

2016. gada piecos mēnešos ostā pārkrauts 4,13 miljoni tonnu lejamkravu, kas salīdzinājumā ar 2015. gadu ir par 15,1% mazāk. Gandrīz visu lejamkravu apjomu Rīgas ostā veido naftas produkti (99,5 %), kuru plūsmā pašlaik netiek novērotas pozitīvas tendences.

Pozitīvi dinamikas rādītāji saglabājas pasažieru pārvadājumos - ostā apkalpoti 196,0 tūkstoši pasažieru, kas ir par 12,8 tūkstošiem jeb 7,0% vairāk nekā 2015. gada piecos mēnešos. Maijā tika atklāta arī vasaras kruīzu sezona - ostu apmeklēja 6 kruīza kuģi. Kopā ar janvārī ienākušo ziemas kruīza kuģi gada piecos mēnešos Rīgu apmeklējuši 9,8 tūkstoši kruīza pasažieru.