15.06.2016.

14. jūnijā Rīgas brīvostas pārvaldē notika tikšanās ar Kazahstānas uzņēmējiem, kas ieradušies Rīgā Kazahstānas Tirdzniecības misijas ietvaros. Tirdzniecības misiju un Kazahstānas delegācijas vizīti organizēja Kazahstānas Nacionālā eksporta un investīciju aģentūra „KAZNEX INVEST” un Rīgas Dome. Rīgas brīvostas pārvaldē bija ieradušies 14 Kazahstānas uzņēmumu pārstāvji, ar kuriem tika pārrunātas investīciju iespējas Rīgas ostā un iespējamā sadarbība ar ostas uzņēmumiem. Kazahstānas uzņēmējus galvenokārt interesēja iespējas investīcijām un uzņēmējdarbībai brīvās ekonomiskās zonas apstākļos Rīgas ostā.  Delegācijas sastāvā ietilpstošie Kazahstānas ķīmijas un farmācijas nozares uzņēmumi izrādīja lielu interesi par ķīmisko beramkravu termināļiem. Tāpat uzņēmēji interesējās par konteineru pārkraušanas, kā arī konteinerkravu apstrādes un distribūcijas iespējām ostā.

Rīgas brīvostas pārvalde savukārt ir ieinteresēta sadarbībā ar Kazahstānu, jo tā ir nozīmīgs tirgus caur Rīgas ostu ejošām kravām. Rīgas ostas termināļos pārkrauj gan kravas, kas nāk no Kazahstānas, gan arī konteinerkravas, kuru galamērķis Kazahstāna. Rīgas ostai un Latvijas tranzīta nozarei kopumā Kazahstāna ir nozīmīgs partneris, ņemot vērā tās tirgus apjomus un izejvielu krājumus, kā arī tās transporta politiku, kas pēdējos gados ļoti nopietni vērsta uz Kazahstānas kā tranzītvalsts starp Eiropu un Ķīnu attīstību. Rīgas ostai ir svarīgi kļūt par tā saucamās Jaunā zīda ceļa iniciatīvas, kas Ķīnā ieguvusi nosaukumu „One Belt, One Road” transporta tīkla sastāvdaļu. Šī iniciatīva, kuras rezultātā tiktu izveidots efektīvs sauszemes savienojums no Ķīnas uz Eiropu caur Kazahstānu ir Kazahstānas valsts transporta politikas prioritāte.

Sakarā ar pašreizējo Krievijas politiku aktīvi attīstot savas ostas, un pārorientējot Krievijas izcelsmes kravas uz tām, sadarbībai ar Kazahstānu ir ļoti liels potenciāls – gan kravu piesaistē no šīs valsts, gan veidojot transporta koridoru pārvadājumiem no Ķīnas. No Rīgas ostas uz galamērķiem Kazahstānā regulāri kursē konteinervilciens „Baltika Tranzit”, kas nodrošina Kazahstānas konteinerkravu plūsmu caur Rīgas ostu. Veiksmīga sadarbība ar Kazahstānas uzņēmējiem ir svarīga, lai panāktu konteinerkravu pieaugumu Rīgas ostā.