01.07.2016.

Šodien 1. jūlijā Rīgas brīvostu apmeklēja delegācijas no Paragvajas Republikas un Argentīnas Republikas. Paragvajas delegāciju vadīja Latvijas Republikas Goda konsuls Paragvajā un Asunsjonas ostas viceprezidents Pablo Livjeress Gudžiari, bet delegāciju no Argentīnas - Latvijas Republikas Goda konsuls šajā valstī Ektors Diass-Bastjens. Rīgas brīvostas pārvaldē delegācijas tika iepazīstinātas ar Rīgas ostas galvenajiem rādītājiem, bet viesi prezentēja savu valstu ostas -  Buenosairesas ostu Argentīnā un Asunsjonas pilsētas ostu Puerto Fenix Paragvajā. Svinīgā gaisotnē tika parakstīts Sadarbības nolīgums starp Rīgas brīvostas pārvaldi un Puerto Fenix ostas ģenerālpārvaldi. Pēc tam viesi devās izbraukumā pa Rīgas ostas akvatoriju, kura laikā Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs un pārvaldnieka vietnieks – Mārketinga direktors Edgars Sūna iepazīstināja ar Rīgas ostas attīstību, jaunajiem projektiem, ostas uzņēmumiem un nākotnes plāniem.

Puerto Fenix ir privāta osta Paragvajas galvaspilsētas un lielākās pilsētas  Asunsjonas priekšpilsētā. Puerto Fenix darbojas kopš 2004. gada un ir vienīgā daudzfunkcionālā osta Paragvajā. Ostā pārkrauj galvenokārt konteinerkravas, ģenerālkravas un graudus. Puerto Fenix atrodas pie Paragvajas upes un, pateicoties labi attīstītajai upju satiksmei, apkalpo Paragvajas, Brazīlijas un Argentīnas kravas. Upju kuģošanas līnijas saista Puerto Fenix ostu ar jūras termināļiem Buenosairesā (Argentīna) un Montevideo (Urugvaja). Tādēļ osta darbojas arī kā  iekšzemes osta (dry port) un kravu distribūcijas centrs, veicot kravu konsolidācijas, noliktavu un muitas pakalpojumus.

Sadarbības nolīgums starp Rīgas ostu un Puerto Fenix paredz apmainīties ar informāciju, meklēt sadarbības iespējas abu ostu attīstībai, uzlabojot to efektivitāti, un sadarboties ar ostās strādājošajiem uzņēmumiem, lai noteiktu vajdzīgos pasākumus divpusējās tirdzniecības attīstībai.

Vizītes laikā ar Argentīnas goda konsulu un goda konsulāta atbildīgajiem darbiniekiem tika apspriesta Nodomu protokola realizēšanas gaita, kuru šī gada aprīlī Rīgas brīvostas pārvalde noslēdza ar Korjentesas provinci Argentīnā. Korjentesas province atrodas Argentīnas ziemeļos un ir pazīstama ar savu lauksaimniecisko ražošanu. Korjentesas citrusaugļi, tabaka, tēja, rīsi un kokvilna tiek plaši eksportēta uz dažādām pasaules valstīm. Tāpat arī kokmateriāli no priežu un eikaliptu mežiem. Province atrodas pie Paranas upes, kas ļauj izdevīgi transportēt lauksaimniecības un mežsaimniecības preces līdz jūras termināļiem un tālāk eksportēt tās izmantojot jūras ceļus. Rīgas brīvostas pārvaldes Nodomu protokols ar Korjentesas provinci  paredz sadarbībā ar ostā strādājošajiem uzņēmējiem veicināt divpusējās tirdzniecības attīstību, un ļauj cerēt uz Korjentesas kravu piesaisti Rīgas ostai.