04.07.2016.

Šodien 4. jūlijā Rīgas ostā pirmo reizi piestāja kruīza kuģis “Sea Princess”, kas pieder kruīzu līnijai “Princess Cruises”. Šīs kruīzu līnijas kuģi Rīgu apmeklē jau ilgāku laiku Baltijas jūras kruīzu ietvaros. “Sea Princess” mūsu galvaspilsētu apmeklēja pirmo reizi un ir īpašs ar to, ka Rīga ir iekļauta šī kuģa pasaules kruīza maršrutā. Kuģis sāka savu ceļu apkārt pasaulei Sidnejā (Austrālija) un 104 dienu laikā apmeklēs 42 ostas visos kontinentos. Kruīzs noslēgsies ASV.

Tāpat kā katru kuģi, kurš Rīgas ostā piestāj pirmo reizi, arī “Sea Princess” Rīgas brīvostas pārvalde sveica ar ostas ģerboni. RBP Mārketinga departamenta kruīzu eksperte Laura Apoga tikās ar kuģa kapteini Gennaro Arma un kuģa apkalpes locekļiem. Pēc ģerboņu apmaiņas kapteinis pastāstīja, ka Rīga ir  21. osta “Sea Princess” ceļā. Tas nozīmē, ka ierodoties Rīgā ir pieveikta tieši puse ceļa.  Daļa pasažieru pavada uz kuģa trīs mēnešus un veic visu ceļu apkārt pasaulei. Savukārt pārējie pievienojas, lai veiktu daļu no maršruta. Tādēļ kuģis ir iespēju robežās piemērots dažādu vecuma grupu un dažādu gaumju pasažieriem.

Rīgas brīvostas pārvalde ir iesaistījusies projektā “Green Cruise Port”, kura ietvaros veiks pētījumu par kruīza kuģu apkalpes paradumiem un vajadzībām piestājot ostās. Tādēļ kuģa “Sea Princess” pārstāvji, pēc Rīgas brīvostas pārvaldes lūguma, piekrita parādīt ne tikai kuģi, kādu to redz pasažieri un viesi, bet arī telpas, kurās parasti uzturas tikai apkalpes locekļi. Laura Apoga: “Uz kuģa “Sea Princess” regulāri uzturas ap 800 apkalpes locekļiem. Lai arī uz kuģa apkalpei tiek nodrošināts viss nepieciešamais, un laiks, ko tā var pavadīt krastā, ir krietni mazāks, nekā kuģa pasažieriem, tomēr arī apkalpes locekļi dodas krastā un viņiem ir savas vajadzības ostās. Turklāt Rīga ir tā vieta, kur bieži notiek apkalpes maiņa. Tas saistīts ar to, ka robežsardzes un muitas procedūras ir sakārtotas tā, lai  apkalpju locekļi no dažādām valstīm spētu tās salīdzinoši ātri un vienkārši nokārtot.”

Kuģis “Sea Princess” Rīgā

Garums: 261m

GT: 77 499

Klāju skaits: 15

Pasažieru kajīšu skaits: 1008

Pasažieri: 1837

Apkalpe: 849

Rīgā ienāk no Tallinas un dodas uz Varnemundi