08.07.2016.

7. jūlijā Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) Ostas policijā vizītē bija ieradušās Gruzijas, Rumānijas un Ungārijas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas. Apmeklējums notika Eiropas Policijas akadēmijas (CEPOL) apmaiņas programmas EPEP 2016 (European Police Exchange Programme 2016) ietvaros un tās mērķis bija iepazīstināt ārvalstu kolēģus ar Ostas policijas struktūru, darba organizāciju, veicamajiem pienākumiem un funkcijām.

Ostas policijas priekšnieka vietnieks Artis Zīders: “Centāmies ne tikai teorētiski iepazīstināt, bet galvenokārt parādīt viesiem Ostas policijas praktisko darbu. Tika organizēts ostas akvatorijas apmeklējums, lai parādītu Ostas policijas ikdienas darbu ostas drošības uzturēšanā, kā arī iepazīstinājām ar praktisko darbu ostas termināļos. Apmeklējot ostas Kapteiņdienestu, viesi uzzināja kā notiek sadarbība starp Kuģu satiksmes vadības centru un Ostas policiju, lai ikviena aktivitāte ostā noritētu maksimāli droši. Ārvalstu kolēģi bija pārsteigti par Ostas policijas specifiskajām funkcijām. Tādi Ostas policijas darba pienākumi kā, piemēram, dažādu piesārņojumu kontrole un novēršana, vai kravu atbilstības pārbaude, parasti netiek asociēti ar policijas iestāžu ikdienas darbu.”

EPEP  ir viena no galvenajām Eiropas policijas akadēmijas aktivitātēm un tajā aktīvi iesaistījusies arī Latvijas Valsts policija. Apmaiņas programma paredz tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem pavadīt 6 dienas kopā ar atbilstoša amata kolēģi ārvalstīs. Tādējādi tiek pildīts CEPOL galvenais uzdevums - organizējot darbinieku apmācības, veicināt Eiropas un starptautisko tiesībsargājošo organizāciju sadarbību.