16.08.2016.

Šodien 16. augustā Rīgas ostā piestāja ekspedīciju kruīza kuģis “National Geographic Orion”. Kuģis Rīgā ir pirmo reizi un apmeklē mūsu galvaspilsētu pirmajā no trijiem Baltijas jūras kruīziem, ko veic kruīzu kompānija Lindblad Expeditions sadarbībā ar National Geographic.  Uz kuģa atrodas 109 pasažieri pārsvarā no ASV un Rīgā tas uzkavēsies divas dienas. 

“National Geographic Orion” ir tipisks ekspedīciju kruīza kugis. Šie nelielā izmēra kuģi veic kruīzus vietās, kas bieži vien nav viegli pieejamas un to pasažieri parasti nav klasiskie kruīza tūristi, bet gan cilvēki ar padziļinātu specifisku interesi par apmeklējamajām vietām. Uz ekspedīciju kuģiem tiek piedāvātas dažādas programmas, lekcijas un materiāli, lai iepazīstinātu pasažierus ar izraudzītajiem galamērķiem. Atrodoties ostā, uz kuģa tiek organizētas kultūras programmas ar vietējo mākslinieku piedalīšanos. Kuģa pasažieri var baudīt maltītes, kas sagatavotas no vietējiem produktiem un iepazīties ar nacionālo virtuvi.

National Geographic kuģi ir īpaši aprīkoti un piemēroti dzīvās dabas vērošanai un fotografēšanai. Ar tiem bieži ceļo arī National Geographic žurnālisti un fotogrāfi. Modernais “Orion” ir National Geographic/Lindblad flotes jaunākais kuģis. Stabilais ledus klases kuģis ir piemērots navigācijai polāro ledu apgabalos un spēj piestāt pat ļoti mazās ostās. Tas ir aprīkots ar speciālajām piepūšamajām laivām, lai pasažieri varētu izsēsties nepieejamā krastā, kā arī ar inovatīvu video aparatūru, kas ļauj vērot zemūdens pasauli. Pirms Baltijas jūras kruīza “National Geographic Orion” veica ekspedīcijas Jaunzēlandē, Austrālijā un Argentīnā. 

Tāpat kā katru kuģi, kurš Rīgas ostā piestāj pirmo reizi, arī “National Geographic Orion” Rīgas brīvostas pārvalde sveica ar ostas ģerboni. Atrodoties uz kuģa RBP Mārketinga departamenta kruīzu ekspertei Laura Apogai bija iespēja pārliecināties, ka daļa pasažieru devās apmeklēt Rīgas Centrāltirgu, kur bija plānots piedalīties ekskursijā un produktu degustācijās. Kopā ar pasažieriem uz Rīgas centrāltirgu devās arī kuģa pavāri, lai iegādātos vietējos produktus vakariņu pagatavošanai. Diemžēl, laika apstākļu dēļ tika atcelta ieplānotā ekskursija uz Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, bet tās vietā pasažieriem tika organizēta padziļināta vēstures ekskursija Rīgas centrā. Daudzi pasažieri bija ieplānojuši apskatīt Rīgu braucot ar velosipēdiem, bet spēcīgais lietus lika viņiem atteikties no šiem plāniem un pievienoties citām grupām. Taču 4 pasažieri izteica vēlēšanos, neskatoties uz laika apstākļiem, doties velosipēdu tūrē un drosmīgi devās ceļā trīs gidu pavadībā.