06.10.2016.

No 4. līdz 6. oktobrim Kazahstānas finanšu un biznesa galvaspilsētā Almati norisinās starptautiskā loģistikas izstāde Transit-Kazakhstan 2016. Rīgas ostu izstādē pārstāv Rīgas brīvostas pārvalde (RBP) kopā ar ostas uzņēmumiem SIA “Riga Container Terminal”, SIA “Rīgas Universālais termināls”, SIA “Jaunzeltiņi”, SIA „Systems Logistics” un SIA “TFS Trans”. Izstāde Transit-Kazakhstan ir galvenais transporta un loģistikas nozares notikums Centrālāzijā, kur satiekas vadošie nozares profesionāļi gan no Kazahstānas, NVS valstīm un Ķīnas, gan Eiropas valstīm, kam svarīga sadarbība Eirāzijas loģistikas ķēžu veidošanai.  RBP un ostas uzņēmumi izstādē piedalās katru gadu, bet šogad, pateicoties lielajai pārstāvniecībai no ostas uzņēmumu puses, Rīgas ostai ir vienots stends Latvijas nacionālā stenda ietvaros.

Kazahstāna ir nozīmīgs tirgus caur Rīgas ostu ejošām kravām. Rīgas ostas termināļos pārkrauj gan kravas, kas nāk no Kazahstānas, gan arī konteinerkravas, kuru galamērķis ir Kazahstāna. Sakarā ar pašreizējo Krievijas politiku, aktīvi attīstot savas ostas un pārorientējot Krievijas izcelsmes kravas uz tām, sadarbībai ar Kazahstānu ir ļoti liels potenciāls, gan kravu piesaistē no šīs valsts, gan veidojot transporta koridoru pārvadājumiem no Ķīnas.  Īpaši jāņem vērā, ka Kazahstānas transporta politika pēdējos gados ļoti nopietni vērsta uz Kazahstānas kā tranzītvalsts starp Eiropu un Ķīnu attīstību. Tā saucamā Jaunā zīda ceļa iniciatīva, kas Ķīnā ieguvusi nosaukumu „One Belt, One Road”, kuras rezultātā tiktu izveidots efektīvs sauszemes savienojums no Ķīnas uz Eiropu caur Kazahstānu, ir Kazahstānas transporta politikas prioritāte. Lai Rīgas osta kļūtu  par „One Belt, One Road” transporta tīkla sastāvdaļu, sadarbībai ar Kazahstānu ir liela nozīme. Latvijas transporta nozares un Rīgas ostas priekšrocība veidojot efektīvus tranzīta koridorus no Ķīnas caur Kazahstānu ir jau vairāk nekā 10 gadus strādājošais konteinervilciens „Baltika Tranzit”, kas regulāri kursē no Rīgas ostas uz galamērķiem Kazahstānā un nodrošina Kazahstānas konteinerkravu plūsmu caur Rīgas ostu.

Ostas uzņēmumu pārstāvji uzsver, ka piedalīšanās izstādē ir laba platforma, lai satiktu esošos klientus un veidotu attiecības ar jaunajiem, potenciālajiem sadarbības partneriem. Tā kā Kazahstāna atrodas pietiekoši tālu, izstāde ir laba iespēja reizi gadā satikt klientus klātienē, demonstrēt termināļu un Rīgas ostas iespējas, kā arī informēt par jaunumiem. Izstādes formāts ļauj parādīt klientiem visa Latvijas tranzīta koridora priekšrocības un operatīvi risināt dažādus kravu tranzīta jautājumus, jo Latvijas stendā piedalās gan RBP, gan VAS “Latvijas Dzelzceļš”, gan Latvijas kravu pārvadāšanas uzņēmumi. No Kazahstānas puses izstādē interese tiek izrādīta galvenokārt par kravu pārvadāšanas iespējām uz Latviju, tajā skaitā par konteinervilcienu „Baltika Tranzit”. Kazahstānas uzņēmēji interesējas par brīvās ekonomiskās zonas piedāvātajām iespējām Rīgas ostā, uzņēmējdarbība uzsākšanas priekšnoteikumiem un iespēju saņemt brīvās zonas statusu. Sakarā ar izstādes "Transit-Kazakhstan" 10. gadadienu, RBP kā regulārs izstādes dalībnieks no organizatoriem saņēma pateicības rakstu par ilgstošu sadarbību.