18.10.2016.

No 12.-14. oktobrim Rīgas brīvostas pārvalde piedalījās Ķīnas (Šeņžeņas) starptautiskajā loģistikas un transporta izstādē (CILF), kas tiek uzskatīta par vadošo loģistikas un transporta izstādi Āzijā. Izstādes panākumus nodrošina tās norise Šeņžeņā, kas ir lielākais rūpnieciskais rajons Dienvidķīnā un turpina strauju industriālu attīstību. 2016. gadā izstāde norisinājās 10 reizi un šo gadu laikā ir sasniegusi plašu patstāvīgo dalībnieku un apmeklētāju loku, kā arī labu starptautisku atpazīstamību un popularitāti. Rīgas brīvostas pārvalde piedalījās izstādē kopā ar ostas uzņēmumiem SIA „Riga Container Terminal” un SIA „TFS Trans”. Rīgas ostas pārstāvji izstādē piedalījās Latvijas vienotajā stendā kopā ar Ventspils ostas un Liepājas SEZ pārstāvjiem, popularizējot Latvijas kopīgo tranzīta koridoru. Rīgas ostai kā Latvijas lielākajam konteineru apgrozības punktam, konteinerkravu piesaiste iniciatīvas „One Road, One Belt” ietvaros un piedalīšanās transporta forumos Ķīnā ir īpaši nozīmīga.

Rīgas brīvostas pārstāvjiem izstādes stendā notika tikšanās ar Ķīnas uzņēmējiem un kravu pārvadātājiem, kuru lielākā interese ir pēc iespējas ātrāka un lētāka konteinerkravu nogāde uz Eiropu. Kā atzina uzņēmuma SIA „Riga Container Terminal” pārstāvji, Ķīnas kravu piegādātājiem Jaunā Zīda ceļa ideja un iespējas nogādāt konteinerus līdz pat Rīgas ostai pa dzelzceļu šķiet interesanta un perspektīva nākotnes iespēja, bet pašreiz galvenais mērķis ir uzrunāt tos potenciālos klientus, kurus interesē Ķīnas kravu nogāde uz Krieviju un Baltkrieviju. Rīgas osta tika prezentēta kā izdevīga konteineru tranzītosta kravu nogādei uz galamērķiem šajās valstīs. Galvenās Rīgas ostas priekšrocības konteinerkravu tranzītam ir  brīvās zonas iespējas, labie savienojumi ar galamērķiem Krievijā un Baltkrievijā gan ar regulārajiem konteinervilcieniem, gan autotransportu, kā arī praktiskā pieredze šādu kravu efektīvā, ātrā un kvalitatīvā transportēšanā.

Uzņēmumam SIA „TFS Trans” piedalīšanās izstādē rezultējās ar vairāku sadarbības līgumu noslēgšanu ar Ķīnas uzņēmējiem.  SIA „TFS Trans” Rīgas ostā pieder lielākās slēgtās noliktavas Baltijas valstīs, un tā īpašumā ir arī noliktavas Šanhajā. Līdz ar to uzņēmums aktīvi strādā, lai attīstītu kravu transportēšanas ķēdi starp Šanhaju un Rīgas ostu. Tāpat arī tiek meklētas iespējas, lai attīstītu Ķīnas e-komercijas tirdzniecības tīklu Baltijas reģionā.