17.05.2017.

Šodien 17. maijā oficiālās vizītes ietvaros Latvijā Rīgas brīvostu apmeklēja Uzbekistānas parlamenta jeb Olij Mažlis Senāta priekšsēdētājs Nigmatilla Juldaševs un viņa vadītā delegācija. Uzbekistānas parlamenta Senāta priekšsēdētājs tikās ar Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāju Andri Ameriku, Rīgas brīvostas pārvaldnieka pienākumu izpildītāju Aigaru Pečaku un RBP Attīstības dienesta vadītāju Viesturu Silenieku. Uzbekistānas viesi tika iepazīstināti ar Rīgas brīvostas darbību, investīciju iespējām ostā un Rīgas ostas piedāvājumu Uzbekistānas preču tranzītam uz Eiropas tirgiem.

Sarunu gaitā Rīgas brīvostas pārstāvji uzsvēra, ka pašreiz sadarbības veicināšana ar  Uzbekistānu transporta un loģistikas jomā  ir svarīga gan Rīgas ostai, gan visai Latvijas transporta nozarei kopumā, lai nodrošinātu alternatīvas sarūkošajai tranzīta kravu plūsmai no Krievijas. Uzbekistāna tādējādi ir svarīgs partneris un tirgus Rīgas ostai, īpaši ņemot vērā iespējas, ko multimodālajiem kravu pārvadājumiem piedāvā strauji augošais Uzbekistānas  loģistikas centrs “Navoi”. Lielākais reģiona intermodālais loģistikas centrs izveidots uz starptautiskās lidostas “Navoi” bāzes un piedāvā efektīvus kravu pārvadājumus uz augošajiem Centrālāzijas valstu tirgiem.

Uzbekistānas puse savukārt izrādīja interesi par Rīgas brīvostas un ostas uzņēmumu iespējām, lai veicinātu Uzbekistānas preču eksporta attīstību uz Eiropas valstu tirgiem.  Rīgas osta un uzņēmumi var piedāvāt pilnu kvalitatīvu pakalpojumu spektru Uzbekistānas preču tranzītam – kravu pārkraušanu, uzglabāšanu un apstrādi, kā arī priekšrocības, ko piedāvā  Brīvās ekonomiskās zonas statuss. Uzbekistānas viesi tika informēti arī par investīciju iespējām Rīgas brīvostā un tika pausts atbalsts Uzbekistānas transporta un loģistikas centru, terminālu un noliktavu izveidei  Rīgas ostas teritorijā. Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks: “Pašreiz Rīgas osta, tāpat kā visa transporta un loģistikas nozare, aktīvi meklē jaunus sadarbības partnerus. Mēs esam atvērti visdažādākajiem piedāvājumiem un Uzbekistānas tirgus mums ir interesants gan augošo apjomu, gan ģeogrāfiskā novietojuma ziņā, īpaši ņemot vērā jau izstrādāto dzelzceļa maršrutu NATO kravām no Rīgas ostas uz Afganistānu, kas ved caur Uzbekistānu.”

Rīgas brīvostas pārstāvji atzīmēja 2016. gadā strauji pieaugušos Uzbekistānas kravu apgrozījuma rādītājus Rīgas ostā un turpmākās iespējas kravu apjomu pieaugumam. Pašreiz lielākās Uzbekistānas kravu grupas Rīgas ostā ir kokvilna no Uzbekistānas un konteinerizētās kravas virzienā no Rīgas uz Uzbekistānu, kā arī pārtikas produkti, kas tiek sūtīti abos virzienos. Strauji augoša un perspektīva kravu grupa ir mašīnas, iekārtas un tehnika, kas caur Rīgas ostu tiek piegādātas Uzbekistānas rūpniecībai. Rīgas osta tradicionāli ir saldēto pārtikas produktu piegādes centrs Uzbekistānas tirgum, taču šo kravu apjoms ir samazinājies saistībā ar Krievijas ieviestajām sankcijām pret Eiropas Savienību, kas skar arī tranzītkravas caur Krieviju.