11.08.2017.

Šī gada septiņos mēnešos Rīgas brīvostā pārkrauts 20 miljoni tonnu kravu. Salīdzinājumā ar 2016. gadu kravu apgrozījums ir pieaudzis beramkravām par 1,6%, bet ģenerālkravām par 11,5%, tai skaitā konteinerkravām par 14,3%. Savukārt lejamkravu pārkraušanas apjomi, ņemot vērā tirgus tendences, Rīgas ostā šogad samazinājušies. Detalizēta statistika par kravu apgrozījumu Rīgas brīvostā ir atrodama šeit.

2017. gads ir īpaši sekmīgs konteinerkravu pārvadājumos, veiksmīgs bija arī jūlijs, kad sasniegts otrs augstākais pārkrauto konteinerkravu daudzums šajā gadā. Kopumā konteinerkravu apgrozījums Rīgas ostā šī gada septiņos mēnešos ir pieaudzis par 14,3% salīdzinājumā ar pagājušo gadu un sasniedzis 245,2 tūkstošus TEU vienību. Ģenerālkravu segmenta pozitīvos rādītājus sekmēja arī pieaugums ro-ro kravām (+51,3%) un metālizstrādājumiem, kuru apjoms šogad divkāršojies.

Kopumā 2017. gada septiņos mēnešos ostā pārkrauts 12,4 miljoni tonnu beramkravu un to apjoms pieaudzis par 1,6%.  Lielāko beramkravu daļu veido ogles, un šogad no ostas nosūtītas 7,4 miljoni tonnu ogļu, kas ir par 5,1% vairāk nekā pērn. Beramkravu segmentā salīdzinājumā ar 2016. gadu apgrozījums palielinājies arī kokmateriālu beramkravām, metālu grupas kravām, labībai un kūdrai.

“Rīgas brīvostas infrastruktūra un jaudas ļauj pārkraut visu veidu kravas - Rīgas ostā apstrādāto kravu nomenklatūra ir ļoti daudzveidīga, kas ļauj saglabāt stabilu pozīciju tirgū arī sarežģītajos konkurences apstākļos”, uzsver Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Šis gads bijis veiksmīgs arī pasažieru pārvadājumu jomā – septiņos mēnešos ostā apkalpoti 484 000 pasažieru, t.i., par 45,4% vairāk nekā pērn. Šogad aktīvās kruīzu sezonas laikā Rīgu apmeklējuši jau 54 kruīza kuģi ar 57 800 pasažieriem, kas ir par 33% vairāk kruīza tūristu nekā pagājušajā sezonā.