02.05.2018.

Kruīza tūrisms ir viens no pasaulē visstraujāk augošajiem tūrisma segmentiem. Šobrīd iespēju doties kruīzā ik gadu izmanto ap 23 miljoniem pasažieru, un prognozes liecina, ka līdz nākamās desmitgades beigām šis skaitlis pieaugs par trešdaļu. Arī Rīgas ostā katru sezonu tiek uzstādīti jauni kruīza satiksmes rekordi. Pagājušajā gadā kruīza pasažieru skaits pieauga par 22,4%, sasniedzot 87,4 tūkstošus, kas ir absolūtais Rīgas ostas rekords. Pērn Rīgu apmeklēja 86 kuģi, bet šogad jau pieteiktas vairāk nekā 90 kruīza kuģu vizītes. Savukārt Rīgas ostā ienākošo kruīza kuģu izmēri pēdējās desmitgades laikā ir gandrīz dubultojušies. Ja 2008. gadā kruīza kuģa vidējais kravnesības rādītājs bija 23,7 tūkstoši GT, tad 2017. gadā tas sasniedza jau 42,8 tūkstošus GT.

Kruīza kuģi – tā ir ne vien laba iespēja pilsētai un ostai nopelnīt, bet arī jauni izaicinājumi. Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieks Edgars Sūna skaidro: “No vienas puses mēs saskaramies ar pastāvīgu kruīza tūristu skaita pieaugumu, kuģu izmēru palielināšanos un augošām kruīza pasažieru komforta prasībām. No otras puses mums jāievēro aizvien stingrāki vides standarti, jāsaglabā pilsētas vēsturiskās vērtības un jārespektē pilsētas iedzīvotāju dzīvesveids. Tas rada nopietnus izaicinājumus visām Eiropas kruīza ostām, tai skaitā arī Rīgai. “

Lai rastu risinājumus ar kruīza biznesu saistītiem izaicinājumiem, Rīgas brīvosta kopā ar citām Eiropas ostām iesaistījusies Eiropas Savienības Reģionālās attīstības fonda finansētā projektā “Zaļā kruīza osta – kruīza ostu ilgtspējīga attīstība” (“Green Cruise Port”). Projekta gaitā ostas ar kopīgiem spēkiem analizē situāciju un meklē risinājumus aktuālajām problēmām trijos galvenajos virzienos: 1) ilgtspējīga ostas infrastruktūras attīstība, 2) videi draudzīgi sauszemes pasažieru transporta savienojumi ar ostu, 3) kruīza pasažieru ekskursiju atstātā ekoloģiskā un ekonomiskā ietekme uz ostu pilsētām.

25. un 26. aprīlī “Green Cruise Port” projektā iesaistīto ostu pārstāvji pulcējās Rīgā. Kā norāda projekta dalībnieki – lielākais nākotnes izaicinājums ir radīt ilgtspējīgu, vienotu politiku attiecībā uz kruīza ostām Eiropā. “Mums ir nepieciešama standartizācija, tāpēc ir svarīgi sanākt kopā un saprast, kas notiek Hamburgā, Stokholmā vai Rīgā. Šādi projekti ļaus mums padarīt ostas draudzīgākas biznesam, videi un cilvēkam”, norāda projekta “Green Cruise Port” koordinators Hans Ulrihs Volfs (Hans Ulrich Wolff).

Rīgas ostai ļoti svarīga ir arī iespēja “Green Cruise Port” projekta ietvaros apmainīties ar informāciju un pieredzi no citām Eiropas kruīza ostām. Lai arī kruīza kuģu skaits, kas ik gadu apmeklē Rīgu, salīdzinot ar tādām ostām kā Hamburga vai Amsterdama, kur gadā ienāk ap 200 kuģu, vēl ir krietni mazāks, interese par Rīgu kā kruīzu galamērķi ar katru gadu pieaug. “Mēs uzskatām, ka Rīgai ir ļoti liels potenciāls kruīzu biznesa attīstībai, tādēļ Rīgas ostas dalība šajā projektā ir būtiska ” uzsver Hans Ulrihs Volfs.