11.05.2018.

Aizvadītajā nedēļā Latvijā viesojās Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) uzņēmēju delegācija Dubaijas tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētāja Madžida Saida Al Gurair (Majid Saif Al Ghurair) vadībā. Vizītes gaitā AAE uzņēmēji atzina, ka ir ieinteresēti paplašināt sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem vairākās nozarēs, tai skaitā, transporta un loģistikas sfērai. Apliecinājums tam bija arī delegācijas vizīte Rīgas brīvostā un uzņēmumā “TFS Trans” loģistikas centra apmeklējums. 

Vizītes laikā gan viesi no AAE, gan Rīgas ostas uzņēmēji uzsvēra abu pušu sadarbības potenciālu. “Ir daudz sadarbības iespēju dažādās nozarēs starp Latviju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Sevišķi, ja runājam par loģistiku”, vizītes laikā Rīgas ostā uzsvēra Dubaijas tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Madžids Saida Al Gurair. 

AAE jau šobrīd ir nozīmīgākais Latvijas tirdzniecības partneris starp Līča valstīm. Pēdējo gadu laikā Latvijas un AAE ārējās tirdzniecības apgrozījums ir dubultojies un redzamākais ieguldījums tajā ir Latvijas pārtikas preču eksportam. 2017. gadā pārtikas preču eksports ir pieaudzis par 48%. Arī Dubaijas tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs apliecina: “Mēs importējam 90% no tās lauksaimniecības produkcijas, ko patērējam.” Savukārt Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš piebilda, ka lielākā daļa no pārtikas preču eksporta uz AAE notiek caur Latvijas ostām: “ Uz AAE un šo reģionu caur Rīgas ostu tiek eksportēta liela daļa no Latvijas graudu ražas, kā arī veicam pārtikas produktu tranzītkravu apkalpošanu”. 

Rīgas ostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš norāda, ka Rīgas brīvosta būtu ieinteresēta sadarbībā ar Dubaiju arī ostu un termināļu attīstības biznesā: “Kompānija DP World, kas dibināta vien nepilnus 20. gadus atpakaļ ar mērķi pārvaldīt Dubaijas ostas termināļus, jau darbojas 5 kontinentos, un ir 78 jūras un iekšzemes ostu termināļu operators. Sadarbībā ar vienu no pasaulē lielākajiem un veiksmīgākajiem termināļu operatoriem neapšaubāmi būtu ieinteresēta arī Rīgas osta.”

Vizītes laikā Dubaijas tirdzniecības un rūpniecības kameras un uzņēmēju delegācija apmeklēja uzņēmuma “TFS Trans” mūsdienīgo loģistikas centru Rīgas brīvostā. Pilnībā automatizētā noliktava ar 30 metrus augstiem plauktiem un palešu pārvietošana ar ātrumu līdz pat 60 kilometriem stundā pārsteidza pat daudz ko redzējušos viesus no Dubaijas. “Mums ir prieks, ka AAE uzņēmēji atzina mūsu noliktavas tehnoloģijas par konkurētspējīgām un progresīvām arī pasaules līmenī”, pauž “TFS Trans” mārketinga vadītājs Mihails Frolovs. Savukārt Ansis Zeltiņš uzsver: “Ar vizīti “TFS Trans” jaunajā loģistikas centrā parādījām AAE uzņēmējiem Rīgas ostu kā mūsdienīgu un tehnoloģiski attīstītu sadarbības partneri.”