14.08.2018.

Jau šonedēļ, no 17. līdz 19. augustam, Rīgas pilsētas svētku ietvaros daudz pārsteigumu, atraktīvu un ģimenei draudzīgu aktivitāšu, un iespēju tikt pie vērtīgām balvām sola Ostas svētki, uz kuriem  aicina Rīgas brīvostas pārvalde. Krāšņā "Kanāla regate", "Ielu mūzikas diena" un "Krastu mačs" ir jau par tradīciju kļuvuši notikumi. Šogad kā jaunums būs pie Rīgas brīvostas pārvaldes ēkas skatāmais izglītojoši izklaidējošs interaktīvais paviljons “Aquatorium” un kāda īpaša dāvana – muzikālu strūklaku un ūdens gaismu šovs – “Ūdens stāsts mēness gaismā”.  

Šogad Ostas svētki norisināsies vienuviet, apdzīvojot Kronvalda parku un tā apkārtni. Jau piektdien, sākot no plkst.18.00, līdz pat svētdienas plkst.15.00, Kronvalda parkā tiks atklāts Rīgas brīvostas paviljons  “Aquatorium”, kur katrs varēs ļauties ūdens un ostas klātbūtnes noskaņai. Ar modernu risinājumu palīdzību lieliem un maziem būs iespēja iepazīties ar faktiem par ostu, izmēģināt roku kravu pārkraušanā, kā arī apskatīt ostas akvatoriju šķērsgriezumā. Par aktīvākām nodarbēm parūpēsies “Ostas svētku” talismans Ronis Matrozis un viņa komanda, iesaistot apmeklētājus dažādās atrakcijās un sarūpējot nelielus pārsteigumus arī pašiem mazākajiem. Svētkos sagurušajiem būs iespēja atpūsties un “uzlādēties ar ostas spēku” omulīgi iekārtotās mobilo telefonu uzlādes stacijās.  Pozitīvos “Aquatorium” mirkļus iemūžinās karikatūrists, kā arī “Fobo” foto kaste, ļaujot ikvienam savus uzņemtos momentfoto gan izdrukāt uz vietas, gan nosūtīt sev elektroniski. Sadarbībā ar TALLINK būs sarūpēts īpašs pārsteigums. Publicējot “Fobo” uzņemto momentfoto savā Facebook kontā, atzīmējot to ar mirkļbirku #TavaRigaTavaOsta, pievienojot draugu, ar kuru velētos doties ceļojumā, un spiežot “sekot” Rīgas brīvostas Facebook kontam, aktīvākajiem svētku viesiem būs iespēja laimēt kruīza ceļojumu uz Stokholmu. 

Sestdien, 18. augustā, tradīcijām apvītās karnevāliskās sacensības ar ūdens velosipēdiem notiks jau astoņpadsmito reizi un tajās, kā ierasts, komandas draudzīgi cīnīsies par tituliem "Ātrākais Kanālbraucējs", "Elegantākā Ekipāža" un "Skumjais Ūdensmalējs". Šogad šīs nominācijas papildinās tituli “Ātrākā Latvijas osta” un “Rīgas brīvostas simpātija”. Par godu Latvijas simtgadei, sacensībā “Kanāla Regate 2018” piedalīsies 30 Latvijas pilsētu un ostu komandas. Sacensības vēl aizvien notiks Rīgas kanālā, bet šogad nevis posmā no Bastejkalna līdz Latvijas Nacionālās operas ēkai, bet Kronvalda parkā, blakus Rīgas brīvostas pārvaldei. 

18. augustā pulksten 13.00 laukumā pie Rīgas Kongresu nama sāksies iespaidīgais diennakts basketbola turnīrs „Krastu mačs”, kurā sacenšas Daugavas labā un kreisā krasta iedzīvotāju komandas. Intriga par to, kurā krastā dzīvo labākie basketbolisti, joprojām ir saglabāta – rezultāts pēc astoņu gadu sacensībām ir 4:4. Arī šogad “Krastu maču” atklās trīs punktu metienu un bumbas triekšanas grozā no augšas konkursi, visu diennakti centrālajā laukumā uz īpašas skatuves uzstāsies galvaspilsētas labākie dīdžeji un sestdienas vakarā – arī Latvijā populāri mūziķi un Ralfa Eilanda koncerts. 

18. augustā, no pulksten 12.00, ieskanēsies arī “Ielu mūzikas dienas” pasākumi, kas Vecrīgu un Bastejkalnu pieskandinās ar daudzveidīgiem dzīvās mūzikas ritmiem un jautrām atrakcijām.

Šogad Ostas svētkos sarūpēta īpaša dāvana – “Ūdens stāsts mēness gaismā”. Piektdien un sestdien starp daudziem Rīgas svētku notikumiem, sākot ar plkst. 23.00, kad pilsēta jau pieklususi, ik pa pusstundai svētku viesi tiek aicināti ērti iekārtoties naksnīgā Kronvalda parka kanāla krastā pie Rīgas brīvostas pārvaldes bākas un izbaudīt romantisku Rīgas ostas stāstu krāšņu strūklaku, mūzikas, gaismu un video projekciju pavadījumā. 

Plašāka informācija arī par citām Rīgas svētku aktivitātēm un norises vietām meklējama  interneta vietnēs rigassvetki.lv un facebook.com/RigasBrivosta. Papildus tam, nenogurstošs ceļvedis viesiem būs Radio SWH, TV24 un LTV7, kuri ar intervijām un tiešraidēm ziņos par aktuālo.