25.05.2012.

Ir aizritējis pirmais gads kopš nodibināta Rīgas brīvostas pārvaldes ostas policija. Lai izvērtētu attiecīgajā laikā paveikto, Ostas policijas vadība organizēja vērienīgas debates, piesaistot nozares ekspertus un speciālistus.

22.maijā pārrunājot Ostas policijas darbu, Rīgas brīvostas pārvaldes Ostas policijas vadība tikās ar Francijas iekšlietu atašeju Rīgā, Vācijas policijas atašeju Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, Somijas Robežsardzes sakaru virsnieku Baltijas valstīs un Zviedrijas sakaru virsnieku skandināvu muitas un policijas sadarbības jautājumos.

Gada laikā Ostas policijas darbinieki ir apgādāti ar visu nepieciešamo ekipējumu un inventāru, ir iegādātas automašīnas, peldlīdzekļi, darba apģērbs, kā arī uzlaboti darba apstākļi caurlaižu kontroles punktos.

Sadarbībā ar LR Valsts robežsardzi un ASV valdību, izstrādāta Caurlaižu kontroles punkta pārbūves shēma, uzsākta izbūve, uzstādītas radioaktīvā piesārņojuma kontroles sistēmas ārējās iekārtas autotransporta un dzelzceļa sastāviem.

Lai nodrošinātu transporta un personu plūsmas kontroli , Kundziņsalā izveidots jauns Caurlaižu kontroles punkts, izstrādāta pārbūves shēma, veikta izbūve, uzstādītas aizsargbarjeras un vienota datorizēta piekļuves kontroles sistēma.

2011.gadā izrakstītas 22 885 vienreizējās caurlaides, kā arī Rīgas Brīvostas teritorijā strādājošajiem uzņēmumiem izsniegtas 91 700 vienreizējās caurlaides, savukārt 2012.gadam jau izsniegtas 18 600 caurlaides.

Ostas policijas priekšnieks Valdis Voins ir patiesi gandarīts par gada laikā paveikto, taču atzīst, ka darāmā vēl ir daudz. „Kopš Rīgas brīvostas pārvaldes Ostas policijas izveides Rīgas brīvostā ir uzlabojusies kravu pārvietošanas kontrole, sabiedriskā kārtība, tiek paaugstināta ostas aizsardzība un kuģošanas drošība”. Ostas teritorijā arī ir konstatēti 152 pārkāpumi, tai skaitā neatbilstoši noformētas caurlaides, degvielas nelikumīga pārvietošana, personas apreibinošu vielu ietekmē un citi pārkāpumi. „No vienas puses mēs varam būt gandarīti par šiem skaitļiem, jo tie parāda to, cik augstā līmenī strādā mūsu policisti, bet no otras puses, apzināmies, ka mūsu pienākums ir šos pārkāpumus paredzēt un samazināt līdz minimumam,” stāsta Ostas policijas priekšnieks Valdis Voins.