16.10.2015.

Piektdien, 16.oktobrī, plkst.12.00 Rīgā, Doma laukumā tiks atklāta lielformāta brīvdabas starptautiska foto izstāde „OSTA. CILVĒKS. VĒSTURE.”, tiks paziņoti un apbalvoti fotokonkursu uzvarētāji, kā arī tiks pasniegta Rīgas brīvostas pārvaldnieka specbalva skatītāju balsojuma uzvarētājam.

 

Atzīmējot ostas jubileju, šī gada septembrī notika foto akcija, kuras laikā vairāk kā 250 fotogrāfi no deviņām valstīm 10 dienu garumā dokumentēja ostas darbību. Izstādes 99 fotogrāfijās aplūkojama Rīgas ostas ikdiena, darba ritms, cilvēki un vēsturiskā izaugsme. Izstādē eksponēto attēlu atlases galvenais kritērijs ir to fotogrāfiskā kvalitāte, nemazāk svarīga ir ostas darba atspoguļojums caur dokeru, metinātāju, dzelzceļa mašīnistu, sliežu montieru, bāku pārvaldnieku, zvejnieki, policistu, krānu operatoru, loču, ūdenslīdēju un daudzu citu darbinieku emocijām. Viņi ir akcijas “OSTA. CILVĒKS. VĒSTURE.” galvenā vērtība, Rīgas ostas lepnums! Visu fotogrāfu vārdā liels paldies visiem par atsaucību un sadarbošanos šī unikālā dokumentālā arhīva veidošanā – uzsver izstādes kurators, fotogrāfs Ilmārs Znotiņš. Izstādē apskatāmi gan 23 uzaicināto profesionālo fotogrāfu darbi, gan akcijas laikā tapušie un iesūtītie foto entuziastu veikumi.

Akcijas ietvaros foto entuziastiem izsludinātajos foto konkursos sešās kategorijās tika iesniegtas vairāk kā 2200 fotogrāfijas. Iegūto fotogrāfiju lielākā vērtība ir nevis gigabaitu apjoms, bet gan augstā mākslinieciskā kvalitāte un dokumentālā nozīmība, tā secinājusi žūrija – Latvijas fotogrāfijas muzeja vadītāja, fotogrāfe Maira Dudareva, portāla “ Delfi” fotoredaktors Kārlis Dambrāns un Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Katras kategorijas pirmās vietas ieguvējam tiks izmaksāta naudas prēmija EUR 1000 apmērā un viņa darbs iekļauts izstādē, otrās un trešās vietas ieguvēji balvā saņems jaunu Apple iPad planšetdatoru vai iPhone 6. sērijas mobilo telefonu.

Visas konkursam iesniegtās fotogrāfijas, kas tapušas laikā no 21. līdz 27. septembrim piedalījās simpātiju balsojumā. Autors, kura darbs akcijas mājas lapā ieguvis visvairāk balsu, izstādes atklāšanā saņems no Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova specbalvu.

Visas iesūtītās fotogrāfijas un lielu daļu profesionālo fotogrāfu darbus apskatīt var mājas lapā www.ostacilveksvesture.lv.

Izstāde Doma laukumā būs skatāma līdz 18. novembrim. Sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju tiks izveidota ceļojošā izstāde, kas ar Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību starpniecību tiks izstādītas ārvalstīs, lai pievērstu ārvalstu sabiedrības uzmanību Rīgas pilsētas un ostas popularizēšanā.

Akcijas rezultātā tiks izveidota arī dokumentāla filma un foto albums – grāmata ar spilgtākajām akcijas laikā fiksētajām un arī vēsturiskajām fotogrāfijām.

Projektu organizē biedrība “Rīgas brīvostas padome”, praktisko akcijas organizāciju un koordināciju veic fotostudija “Imagine”.